četvrtak, 11. travnja 2019.

24. EMA u Muzeju grada Trogira servira lipe bokune! | Predstavljamo bogati program radionica i aktivnosti za koje prijave počinju danas!



24. Edukativna muzejska akcija koju u povodu Međunarodnog dana muzeja organizira Hrvatsko muzejsko društvo ove će se godine od 18. travnja do 18. svibnja odvijati pod temom (pre)hrana. Mmmmm... već miriše na dobro!




U Muzeju grada Trogira ovu smo zanimljivu temu prilagodili svojem podneblju (i jeziku), pa ćemo pod zajedničkom temom SPIZA pripremati lipe bokune - pomiješat ćemo 2 x 2 žlice kreativnih radionica, prstohvat znanja o mediteranskoj kuhinji, žličicu pripreme tradicionalnih jela, bokunić cukra na kraju i sve zajedno servirati na završnoj večeri... Ma bit će to prava (k)uživancija! Sve "sastojke" donosimo u nastavku, no prije svega - nekoliko važnih informacija:

1) Sama Edukativna muzejska akcija odvija se prema određenim pravilima: sudionik bilo koje radionice dobit će knjižicu (po cijeni od 10,00 kuna) koja je od 18. travnja do 18. svibnja - za vrijeme trajanja 24. EMA-e važeća ulaznica koja svom vlasniku (djeci, učenicima, studentima) omogućava besplatan ulaz u sve ustanove koje su sudionice 24. EMA, kao i besplatan ulaz na sve najavljene programe u okviru Akcije. 
2) Za sve programe u Muzeju grada Trogira obavezna je prethodna prijava muzejskoj pedagoginji Goranki Tomaš na tel. 021 881 406 (birati 6), mob. 099 6707159 ili e-adresu gogtomas@gmail.com. Broj sudionika je ograničen, a prijave za sve radionice/programe/aktivnosti u okviru 24. EMA-e otvorene su od danas.








24. EMA U MUZEJU GRADA TROGIRA
-
PROGRAM:


18. 4. 2019. (četvrtak) u 9:00 - radionica POT I POTIĆ VOLE SE TAJNO!, Edukativna zona
24. 4. 2019. (srijeda) u 16:00 - radionica POT I POTIĆ VOLE SE TAJNO!, Edukativna zona


29. 4. 2019. (ponedjeljak) u 10:30 - posjet Srednjoj strukovnoj školi Blaža Jurjeva Trogiranina - predavanje na temu mediteranske kuhinje - predavači: Nikica Ševo i Mario Pavić, posjet odjelu kuhara

30. 4. 2019. (utorak) u 15:00 - posjet hotelu i restoranu Pašike - prezentacija pripreme jednog tradicionalnog trogirskog jela


2. 5. 2019. (četvrtak) u 16:00 - radionica PECI, PECI, PA ISPECI!, Edukativna zona
3. 5. 2019. (petak) u 9:00 - radionica PECI, PECI, PA ISPECI!, Edukativna zona


15. - 24. 5. 2019. - izložba VOLIN IZIST PRAVU SPIZU!, atrij Muzeja grada Trogira




 Detalje objašnjava muzejska pedagoginja u nastavku:


"Tema 24. EMA-e je prehrana, pa smo u Muzeju grada Trogira, u skladu sa zadanim osmislili nekoliko događanja... 
Živimo u vremenu u kojem nas se zatrpava raznim reklamama o zdravoj prehrani, a nakon par tjedana ta ista tzv. prezdrava hrana nije više takva, već zdrava postaje neka druga i tako ukrug... Sve je stvar dobrog marketinga, reklame i viška hrane na lageru koju treba što prije prodati. Isto tako, svjedoci smo enormnih količina hrane koja se uvozi, a koja je uglavnom loše kvalitete i koja nema veze s našim podnebljem, tradicijom ili pak onime što su jeli naši preci. U nedavnoj prošlosti ljudi na području Trogira jeli su srdele, baškotine, čičer, sipu i bob, puinu, puru, kunjke, sir iz ulja te su, između ostalog, pili bilu kavu ili žmul vina. Današnje generacije nikada nisu probale npr. bilu kavu - i ne znaju što je to, oni za doručak uglavnom piju skroz neke druge napitke...
Tijekom nekoliko pedagoških radionica u Muzeju grada Trogira korisnici će peći pecipale, izrađivati potić ili pot (lončić), posjetiti SSŠ Blaža Jurjeva Trogiranina gdje će stručni učitelji kuharstva Mario Pavić i Nikica Ševo ispričati priču o mediteranskoj kuhinji, a isto tako, posjetit će i restoran Pašike gdje će kuhari demonstrirati pripremu jednog trogirskog tradicionalnog jela. Sve zajedno začinit ćemo izložbom Volin izist pravu spizu! koja će prezentirati sve ono što smo stvarali i vidjeli tijekom mjesec dana ove edukativne muzejske akcije."


3, 2, 1, ... peci! Ne... kuhaj!... ne.. PRIJAVI SE! i sudjeluj u 24. Edukativnoj muzejskoj akciji u Muzeju grada Trogira!




Kao što biste podijelili recept za najdraže jelo ili slasticu (nadamo se da ih ne čuvate samo za sebe 😃), 
podijelite i ovu informaciju s prijateljima na društvenim mrežama






Nema komentara:

Objavi komentar