ponedjeljak, 8. travnja 2019.

8. FESeTemana trogirskoga libra predstavit će knjigu "Obala maršala Tita" Vlade Vurušića



Tradicionalni festival trogirskih autora, izdavača i knjiga s trogirskim temama - FESeTemana trogirskoga libra održavat će se u atriju Muzeja grada Trogira od 10. do 17. travnja 2019. 
Prvi dan osme FESeTemane obilježit će predstavljanje knjige sjećanja na odrastanje u Trogiru 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća koja je pod naslovom Obala maršala Tita, zapisao danas novinar, a tada stanar Graditeljeve zgrade na današnjoj obali bana Berislavića, Vlado Vurušić... Knjigu će, u Galeriji Cate Dujšin Ribar 10. travnja u 19:00 sati, uz autora predstaviti književnik i prevoditelj Boris Perić te nakladnik Josip Ivanović, uz uvodnu riječ Daniele Kontić.






Vlado Vurušić se na 394 stranice knjige u izdanju Edicije Božičević prisjeća cijele galerije trogirskih likova i njihovih priča - našao se tu strašni Capota - dječji arhineprijatelj broj jedan - inače čuvar trogirskih parkova i nasada i Čiovskog mosta; tri misteriozne kontese - uvijek zagonetne i nepristupačne - koje ništa nije moglo spriječiti u ritualu odlaska na misu u sv. Dominika; gatare Kate kojoj su dolazili svi susjedi, a neki su joj donosili u Slobodnu zamotane, već skorušene šalice kako bi im ona iz njih prorekla budućnost (Kate je bila pravi majstor, a dobila je certifikat od nane Nezife, kuharice iz zeničkog odmarališta u Pasikama). Prisjeća se Vlado Vurušić stalne prijetnje "Triba njih poslat da tuču ruzinu u škveru!", priča o uzbuđenju trogirskih brijača (i cijelog grada!) kada je trebalo ošišati Juru, momka iz Pasika koji je imao najdužu kosu u gradu; razotkriva bandu koja je ljudima kroz prozore ubacivala zapaljene kineske ping pong loptice, prisjeća se na kojem se mjestu u gradu "vrcalo", odnosno igralo Marko-Gospe... Vurušić se sjeća vučjaka Marsa - ljubimca i čuvara samostana sv. Dominika (i priče zašto je nabavljen), sjeća se najveselijeg sprovoda i razloga tomu, Domenika Nesriće, šjore Marijači, Mimija, tete Nene, Lule i Luce, Drogira, prvog televizora, trogirskih galebova...


"Svaka je uspomena vrijedna onoliko koliko se netko drugi, dalek i nepoznat u njoj pronašao, u njoj prepoznao situacije, odnose i osobe koje odmah spontano počinje razrađivati i dograđivati vlastitim uspomenama, vlastitim iskustvom", piše Ivo Žanić u pogovoru. Sigurni smo da ćete dolaskom na predstavljanje knjige Obala maršala Tita čuti, pronaći, prepoznati situacije, odnose i živopisne trogirske likove i spontano ih početi dograđivati vlastitim uspomenama... Ne zaboravite - Galerija Cate Dujšin Ribar, srijeda, 10. travnja 2019. u 19:00 sati!


O AUTORU | Vlado Vurušić rođen je u Trogiru. Završio je Filozofski fakultet u Zagrebu. Autor je dviju publicističkih knjiga, “Nogomet: svjetska prvenstva” (u suradnji s prijateljem Ivicom Buljanom) te “Priča o nogometu i rokenrolu”, a sudjelovao je u radu na mnogim posebnim prilozima poput onih o operaciji “Oluja”, tragediji Vukovara te biografiji pape Franje. Za kratku priču “Miris oceana” dobio je nagradu na natječaju HAVC-a i Ministarstva branitelja. Radi kao novinar u Jutarnjem listu. Radio je ratne reportaže iz Slovenije, Hrvatske i BiH. Bio je i sudionik Domovinskog rata. Za svoje reportaže objavljene u Globusu dobio je nagradu Hrvatskog novinarskog društva Marija Jurić Zagorka. Objavio je više prijevoda s ruskog.



FESeTemana trogirskoga libra bit će otvorena do 17. travnja, do kada ćete u atriju Muzeja grada Trogira moći razgledati i kupiti brojne naslove trogirskih autora, izdavača ili pak knjiga s trogirskom tematikom. Radno vrijeme u kojem ćete zasigurno pronaći nešto za sebe - od poezije i beletristike preko znanstvenih studija, časopisa, rječnika i romana do slikovnica za djecu je od ponedjeljka do petka od 9:00 do 12:00 te 17:00 - 20:00 sati, a subotom 9:00 - 12:00




 Veselimo se Vašem dolasku te se nadamo da ćete podijeliti 
ovu informaciju s prijatelima na društvenim mrežama:

Nema komentara:

Objavi komentar