utorak, 24. listopada 2017.

Novim darovanjem obogaćena Zbirka novovjekovne kulturne povijesti Muzeja grada Trogira



Zbirka novovjekovne kulturne povijesti Muzeja grada Trogira prošli je tjedan obogaćena još jednim vrijednim darovanjem! Trogiranin Mirko Svilan darovao je Muzeju grada Trogira portret brata i sestre Mavretić iz 19. stoljeća te odlikovanje pape Pia IX iz 1868. godine. 








Naime, Mirko Svilan nasljednik je dijela ostavštine obitelji Mavretić koja se spominje u Trogiru od 18. stoljeća. Prvi Mavretić u Trogiru bio je Karlo koji se vjenčao s Ružom Cazzalo i 1784. godine sagradio kuću u trogirskim Pasikama. Jedan od dvaju Muzeju darovanih portreta prikazuje Antuna Mavretića koji je tijekom 19. stoljeća, za vrijeme načelnika Antonia Garagnin - Fanfogne, obnašao dužnost općinskog savjetnika i, među ostalim, vodio radove na obnovi crkve sv. Mihovila 1862. godine. I autrijski katastar  iz 1830. spominje Antuna Mavretića te navodi da su u njegovom vlasništvu uljara, kuća za iznajmljivanje te kuća u kojoj je stanovao. Antuna Mavretića je 1868. godine papa Pio IX odlikovao ordenom sv. Silvestra koji je zahvaljujući ovom darovanju također postao dio Zbirke novovjekovne kulturne povijesti Muzeja grada Trogira.








Portret Antuna Mavretića prikazuje muškarca sa zaliscima u zrelim godinama odjevenog u tamni sako, ispod kojeg se nazire prsluk, bijelu košulju s tamnom vrpcom oko vrata svezanom u čvor i smeđe hlače. Od nakita, na ovom ulju na platnu Marie Tagliapetra, uočava se lanac za džepni sat i prsten na jednoj te štap u drugoj ruci. Drugi darovani portret portret je Antunove sestre na kojem je prikazana gospođa odjevenu u tamnu haljinu visokog ovratnika ukrašenog kopčom i maramom. Kosa joj je visoko podignuta i ukrašena bisernom iglom, dok su joj uši ukrašene naušnicama. Sliku je 1890. godine naslikao Fr. Haller. Oba su portreta poznata u literaturi - o njima su pisali akademici Kruno Prijatelj i Radoslav Tomić.








Ovom prilikom zahvaljujemo g. Mirku Svilanu na velikodušnoj donaciji i ukazanom povjerenju!




G. M. Svilan uručio je donaciju F. Celio Cega,ravnateljici Muzeja grada Trogira i kustosici A. Bilić Petričević



Nema komentara:

Objavi komentar