utorak, 29. listopada 2019.

Izložba Spomenar KUD-a "Kvadrilja" otvara se 5. studenog!


Izložba Spomenar KUD-a „Kvadrilja“ otvara se u atriju Muzeja grada Trogira u utorak, 5. studenog 2019. godine u 19:00 sati


KUD „Kvadrilja“ u povodu proslave 50. obljetnice djelovanja, Dana grada Trogira i blagdana sv. Ivana Trogirskog otvara izložbu prepunu uspomena, fotografija i dokumenata koji ne svjedoče samo o uspjesima, putovanjima, nastupima i koncertima, već o nečemu puno vrjednijem - prijateljstvu, druženju, ljubavi prema folklornoj baštini te trudu i radu na očuvanju glazbeno-plesnog naslijeđa kako Trogira tako i cijele Hrvatske. 





Spomenar KUD-a „Kvadrilja“ donosi izvorne zapise dugogodišnjeg umjetničkog voditelja – šjor Branka Šegovića koji se pažljivo čuvaju u arhivi Društva, prijepise iz prvog Dnevnika folklorne grupe „Trogir“ koji je vodila Perina Vukman (čije su korice iskorištene kao pozivnica, plakat i naslovnica popratne publikacije ove izložbe!), brojne fotografije, članke i predmete iz 40-ak privatnih zbirki članova, od kojih se neprocijenjivim bogatstvom i raznolikošću izdvaja ona prvog predsjednika - tada Folklornog ansambla „Trogir“ - Šime Ercegovića.


Izložba u organizaciji KUD-a „Kvadrilja“ i Muzeja grada Trogira realizirana je uz financijsku pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske, HEP-a i Grada Trogira, a autorica joj je Maja Maljković Zelalija.



2019. g. KUD „Kvadrilja“ obilježava 50 godina neprekidnog djelovanja. Tim povodom članovi Društva tijekom cijele godine provodili su niz aktivnosti – prije svega, na inicijativu članova, u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Trogiru, Ministarstvo kulture proglasilo je Trogirsku četvroku – Kvadrilju zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Osim toga, HRT je snimio dokumentarni film "Trogirska kvadrilja", a svečani koncert održan u kuli Kamerlengo nikog nije ostavio ravnodušnim...
Sljedeća aktivnost KUD-a „Kvadrilja“ u ovoj obljetničkoj godini je izložba Spomenar KUD-a „Kvadrilja“ 1969. – 2019. koju prati i istoimena publikacija. Obje su važan doprinos očuvanju i promidžbi lokalne tradicijske kulture, a uzevši u obzir do sada neobjavljene arhivalije, fotografije i hemerotečnu građu, vrijedan su doprinos bilježenju, pamćenju, očuvanju i razvijanju svjesnosti o plesno-glazbenom dijelu bogate trogirske kulturne baštine, čime se članovi KUD-a „Kvadrilja“ neprekidno bave već pola stoljeća. Ova izložba i popratna publikacija dodatni su doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske, one su odavanje priznanja svim onim generacijama plesača, svirača i pjevača koje su nesebično darivali svoje slobodno vrijeme da bi oživile, a potom i očuvale plesnu i glazbenu tradiciju grada pod zaštitom UNESCO-a., naglasila je autorica izložbe.






Izložba Spomenar KUD-a "Kvadrilja" koju je grafički pripremila Andrea Lovrić i za koju je predgovor napisala dr. sc. Fani Celio Cega bit će otvorena do 16. studenog 2019., od ponedjeljka do subote, ujutro 10:00 - 13:00 te poslijepodne 17:00 - 20:00 sati.




Veselimo se vašem dolasku te se nadamo
da ćete podijeliti ovu informaciju i pozvati 
prijatelje da v/nam se pridruže

Nema komentara:

Objavi komentar