utorak, 20. studenoga 2018.

Nikad viđeni Catini crteži prvi put pred očima javnosti u Trogiru! | Izložba u povodu 40. godišnjice otvaranja Galerije Cate Dujšin Ribar otvara se u subotu!




Točno je 40 godina prošlo otkad je značajna hrvatska slikarica 20. stoljeća, Cata Dujšin Ribar rodnom gradu Trogiru darovala dio svojeg bogatog slikarskog opusa. Te je 1978. godine, 29. studenog, u Muzeju grada Trogira otvorena Galerija Cate Dujšin Ribar!
Ove godine, Catin dugogodišnji prijatelj, prof. Ivo Delalle darovao je Muzeju vrijednu mapu s 320 Catinih crteža. Izbor nikad izlaganih crteža iz darovane mape bit će po prvi put predstavljen očima javnosti u subotu, 24. studenog 2018. godine kada će se, u 19:00 sati, otvoriti izložba „CATINI CRTEŽI“.






Izložba je popraćena katalogom autorice Aleksandre Bilič Petričević, kustosice koja u tekstu, među ostalim, kaže:

„Zaista je lijepo da u povodu 40. obljetnice otvaranja Galerije možemo postaviti izložbu nikad viđenih crteža Cate Dujšin Ribar koje je Muzeju grada Trogira darovao Catin dugogodišnji prijatelj i skrbnik njene likovne ostvštine, Ivo Delalle. Crteže iz ove mape, njih 320, možemo prema zajedničkim motivim grupirati u nekoliko tematskih ciklusa: aktovi, animalistika, portreti i pejzaži. Crteži variraju u likovnoj kvaliteti – od studentskih studija do likovno uravnoteženih i zanimljivih crteža. Pojedini predstavljaju cjelovite kompozicije, nek su tek skice pojedinih detalja... Obuhvaćene su gotovo sve crtačke tehnike – od olovke, ugljena, krede, tuša, laviranog tuša do flomastera...



iz kataloga izložbe CATINI CRTEŽI | C. Dujšin Ribar: Rupicapra Tragus


Posebno su interesantni crteži animalistike, s obzirom na to da ih u Catinom stvaralaštvu gotovo i nema. Cati kao osobi nemirnog i dinamičnog karaktera odgovara neukroćeni ritam životinjskog tijela. Čitav niz likovnih elemenata, crta, ploha, volumen, simetrija, proporcija i ritam pružaju inspiraciju za likovno senzibilno Catino oko. Većina crteža - krokija nastala je u jednom dahu, nemirnim crtačkim potezom, dočaravajući nam pokret i karakter pojedine životinje. Rijetki crteži, npr. Rupicapra Tragus, rađeni su studioznije.



Iz kataloga izložbe CATINI CRTEŽI | C. Dujšin Ribar: Portret starice


Portret je motiv koji nam na najbolji način pokazuje veliko Catino likovno umijeće, upravo je portret jedan od prvih i stalnih umjetničkih interesa u njenom dugogodišnjem stvaralaštvu. Cata je psihološki nadarena slikarica koja uspijeva proniknuti u karakterne osobnosti osobe koju portretira... Raspon portretiranih osoba je zaista velik od portreta djevojčica, dječaka, žena, muškaraca, supruga Dubravka, nekoliko autoportreta, do upečatljivih portreta starica, kao i načina izrade od portreta u nekoliko poteza do studioznijih, ali uvijek uspjevajući stvoriti unutarnji odnos s portretiranom osobom...




Iz kataloga izložbe CATINI CRTEŽI | C. Dujšin Ribar: Akt


Aktovi su uglavnom rađeni tehnikom krede koja sintetizira olovku i ugljen. Zaoštreni vrh krede ostavlja trag sličan tragu olovke, jasno i oštro, a kada je položena na papir daje raspršeni trag kao i ugljen kojim se postižu različite tonske gradacije. Osim studentskih aktova u mapi je i crtež-skica za rijetki slikani akt iz 1938. godine koji se nalazi u stalnom postavu Galerije Cate Dujšin Ribar.



Iz kataloga izložbe CATINI CRTEŽI | C. Dujšin Ribar: Ribarice


Pejzaž je uz portret stalna preokupacija Catinog likovnog stvaralaštva. U jednom intervjuu Cata je rekla: “Ljubim prirodu. Sve što je u njoj. Cvijeće, na primjer, ja razgovaram s njim. Granu zalutalu u moj prozor. Oblak. Ljude. U meni ljubav, u svim vidovima nikada nije prestajala.” Cata je na svojim crtežima uspijevala uhvatiti upravo te male trenutke, to njeno nezatomljeno oduševljenje prema i onim malim čudima oko sebe, u prirodi. Ona je slikarica silne energije koja je uživala sa štafelajem u ruci loviti i bilježiti zanimljive trenutke u prirodi. Često su to bili motivi dalmatinskih veduta, luka s brodovima, ribara s mrežama… posebno su dojmljivi crteži gdje s nekoliko poteza tuša stvara zanimljive kompozicije...



Iz kataloga izložbe CATINI CRTEŽI | C. Dujšin Ribar: Jedrenjak



Cata je razvijala vlastitu osobnost, neopterećenu diktatom trenutnih stilova i pravaca, ostajući vjerna figuralnom konceptu svog likovnog izraza. Ovom izložbom potvrđeno je da Cata, osim već afirmiranih slikarskih djela, ima i zanimljiv crtački opus. Vrijedna darovana crtačka mapa raznolike likovne kvalitete obogatila je postojeći fundus Galerije Cate Dujšin Ribar", zaključuje Aleksandra Bilić Petričević.



Galerija Cate Dujšin Ribar 1978. - 2018.




Svestrana Cata, koja je obožavala sve vrste umjetnosti, koja je ne samo slikala, nego i crtala te pisala poeziju, okupljala je oko sebe srodne duše, slaveći umjetnost i umjetnike. Na tom tragu djeluje i Galerija koja nosi njeno ime..., navodi u predgovoru ravnateljica Muzeja grada Trogira dr. sc. Fani Celio Cega.


Nadamo se da ćete i vi slijediti taj trag i pridružiti nam se u Galeriji Cate Dujšin Ribar na otvaranju ove značajne izložbe, proslavi jednako tako značajne obljetnice i obilježavanju hvalevrijednog doprinosa prof. Iva Delalle Muzeju grada Trogira! 




Veselimo se vašem dolasku – ne zaboravite, subota, 24. studenog 2018. u 19:00 sati!


Izložba organizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Trogira bit će otvorena do 8. prosinca 2018.
Ulaz je slobodan.


***
Izložba je produžena do petka, 14. prosinca 2018.,
a može se razgledati od 10:00 do 14:00 sati.




Pozovite i prijatelje:


Nema komentara:

Objavi komentar