četvrtak, 15. studenoga 2018.

"Godina od sto čuda" u Muzeju grada Trogira | Obilježite s nama Međunarodni dan djeteta



U ponedjeljak, 19. studenog 2018. godine u 19:00 sati u atriju Muzeja grada Trogira otvorit će se izložba "Godina od sto čuda" autorice Goranke Tomaš i polaznika pedagoških radionica Muzeja grada Trogira. Ova izložba, koja će biti otvorena do 30. studenog, organizirana je u povodu Međunarodnog dana djeteta...


_____________________________________________________________
 Generalna skupština UN-a je 20. studenog 1959. godine usvojila "Deklaraciju o pravima djeteta", a 1989. godine "Konvenciju o pravima djeteta". Od 1989. na dalje, u cijelom se svijetu 20. studenog obilježava Međunarodni dan djeteta s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece.
______________________________________________________________









Više o predstojećoj izložbi i pedagoškim aktivnostima koje je provodila, rekla je autorica izložbe, muzejska pedagoginja Goranka Tomaš:

Muzejska pedagogija u Muzeju grada Trogira odvija se na različite načine - prateći muzeološku koncepciju, godišnja doba, interese građana, pojedine muzejske predmete, recikliranje, likovnost, tradiciju i običaje te razvijanje pozitivnog stava prema umjetnosti općenito. U razdoblju od 25. listopada 2017. do 31. listopada 2018. u Muzeju je održano 19 radionica na 10 različitih tema - fotografija, Dan grada, more, sova, maškare, brodovi, muzejski predmet, grafit, jesen... Osim muzejskih radionica, pedagoginja Muzeja grada Trogira surađuje i s različitim institucijama ovisno o zainteresiranosti, primjerice s Turističkom zajednicom Grada Trogira, osnovnim školama, dječjim vrtićima... te na taj način provodi radionice u sklopu nastave ili pak na određenim mjestima u gradu i okolici.
Trogir je mala sredina, a cilj muzejske pedagogije je animirati što više korisnika i na taj način razvijati pozitivan stav prema kulturnoj baštini, likovnosti, finoj motorici i slično. Nažalost, svjedoci smo enormne računalne pošasti koja mladoj populaciji oduzima velike količine slobodnog vremena, no ukoliko organiziramo događanja kreativnoga tipa otvaramo mogućnost i dajemo šansu da djeca imaju i neke druge oblike zabave i edukacije. U maloj sredini događa se situacija da su polaznici muzejskih radionica često isti korisnici, tako da je muzejski pedagog na neki način prisiljen stalno osmišljavati nove ideje kako bi korisnicima i dalje bilo zanimljivo te kako bi privukao i novu djecu. U ranije spomenutom razdoblju, organizirana je i izložba "Trogirski bančić" zahvaljujući kojoj je prikupljeno i dokumentirano 30-ak različitih bančića, te su na ovaj način i odrasli bili aktivno uključeni u stvaranje jedne izložbe kroz posudbu jednog ili više komada svog kućnog inventara. Ovakvim akcijama građane se animira i educira u razvijanju pozitivnog stava prema predmetima svojih predaka koji prebrzo nestaju pred najezdom kupovnog namještaja.




Veselimo se vašem dolasku!





Pozovite i prijatelje:

Nema komentara:

Objavi komentar