petak, 19. prosinca 2014.

Zavirite gdje do sada nitko nije: tajne palače Garagnin - Fanfogna otkrivene tijekom sanacije Muzeja grada Trogira


Tajne stoljećima skrivane kamenim zidovima palače Garagnin – Fanfogna u kojoj je smješten Muzej grada Trogira otkrivaju se već godinama... posebno posljednih 10-ak godina od kada  traje sanacija dijela palače sagrađenog u 18. stoljeću.




Od romanike do baroka građeni su dijelovi koji tvore palaču Garanign – Fanfogna u kojoj je smješten Muzej grada Trogira. Na temeljima ranije sagrađenih kuća, Garagnini u 18. stoljeću grade novu kuću: radovi su započeli 1763., a vodio ih je vrsni dalmatinski graditelj Ignacije Macanović. Po završetku radova „nova kuća“ dobiva vanjski izgled kakav ima i danas, dok je s unutarnjim uređenjem  sasvim druga priča - priča prepuna tajni, pa čak i jednog tajnog prolaza između prvog i drugog kata...





Aktivnostima tijekom sanacije potpuno je potvrđena pretpostavka o smještaju stare knjižnice Garagnin  na drugom katu palače, što se podudara se s jednim nacrtom koji se čuva u Muzeju grada Trogira (na kojem su različite jedino tajne stepenice – na istom su mjestu, samo su drugog oblika!). Kada se knjižnica tijekom prve polovice 19. stoljeća preselila u prostorije na prvom katu,  gdje se i danas čuvaju 5582 naslova nastala u vremenu od 15. do 20. stoljeća, na drugom su katu palače najvjerojatnije smještene spavaće sobe.

Nakon Drugog svjetskog rata u palaču se useljavaju brojni stanari: od stare knjižnice, a potom spavaće sobe nastaju dva stana – stanari pregrađuju prostor, bojaju zidove, stropove, mijenjaju podove... Postupno prostori dvaju stanova postaju najprije jedan stan, potom muzejska čuvaonica, a od 2013. godine počinju radovi na obnovi drugog kata Muzeja grada Trogira.




U svojem strateškom planu Muzej grada Trogira kao glavni projekt naveo je obnovu. Prepoznavši važnost projekta, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Muzeju grada Trogira za trogodišnji projekt u 2013. godini odobrava 1.000.000,00 kuna za obnovu palače Garagnin - Fanfogna. Tijekom 2013.  MK u sanaciju Muzeja grada Trogira ulaže 200.000,00 kn, uz participaciju Grada Trogira u iznosu od 50.000,00 kn., a u 2014. godini Ministarstvo omogućava iznos od 425.000,00 kn - uz participaciju Grada Trogira kao i u 2013. godiini. Radove koji su upravo u tijeku  izvodi tvrtka VIZA – projekt d.o.o. iz Splita - licencirana za izvođenje radova na kulturnim dobrima, uz građevinski nadzor  tvrtke Grading – Projekt d.o.o. iz Splita te stručni konzervatorski nadzor Konzervatorskog odjela MK u Trogiru. 




Sanacija u 2014. započela je početkom prosinca  rušenjem spomenutih pregradnih zidova i pretvaranjem drugog kata u gotovo neprepoznatljiv prostor s obzirom na to kako je izgledao tijekom posljednjih 50-ak godina.






Radovi će se nastaviti i u 2015. godini, a nakon završetka krugovi se polako počinju zatvarati – u nekadašnju staru knjižnicu smjestit će se muzejska knjižnica, osim koje će na drugom katu biti smještene
nove uredske prostorije, mala čajna kuhinja te sanitarne prostorije...



Koliko će tajni otkriti vrijeme koje tek dolazi, ostaje nam samo pričekati... i veseliti se svakom novom otkriću i u novoj 2015. godini.






Nema komentara:

Objavi komentar