petak, 12. prosinca 2014.

5. Salon Likovne udruge Trogir | izložba u atriju Muzeja grada Trogira



U ponedjeljak 15. prosinca u 19:00 sati otvorit će se 5. Salon Likovne udruge Trogir

U atriju Muzeja grada Trogira svoje će likovne radove izložiti Anđelka Balov, Ivanka Buble,  Predrag Čavar, Nikola Čulin, Danica Ćulina, Zoran Ćulina, Marija Djini, Simon Djini, Zdenka Klarić Franičević, Mirjana Hrabar, Tomislav Hrabar, Snježana Matić Lasić, Mirko Marović, Snježana Mayer, Karolina Miše, Nediljko Miše Charly, Bosiljka Radić, Renato Sartori, Nikoleta Šuk Hrabar i Gordana Vesanović. 

Izložba će biti otvorena do 23. prosinca 2014.




Zalog za budućnost


„Ne slika se bojama nego osjećajem“, rekao je Chardin - veliki francuski slikar 18. st., i upravo taj likovni osjećaj nit je koja povezuje sve autore 5. Salona Likovne udruge Trogir, iako oni iskazuju svoj likovni govor različitim tehnikama, metodama i motivima.
Čovjek nije samo materijalno tijelo, on je i duh i energija; ta snažna kreativna energija je ono što tjera ove ljude da slikaju, klešu, da stvaraju, otkrivajući nam dio svoje nutrine, specifičnu strukturu svoje osobnosti. Umjetnička fizionomija nekog djela ovisi o umjetničkoj fizionomiji umjetnika koji ih je stvorio. Jaki kolorizam otkriva nam umjetnika posebno osjetljivog oka za prirodu boje; težnja simetriji i proporciji otkriva karakter umjetnika koji naglašavaju red kao temelj života; način nanošenja boje na slikarskom platnu, izaziva različite optičke ugođaje: mira, treptavosti, zgusnutosti, lakoće. Naravno, duh vremena i društva u kojem umjetnik živi također ulazi u karakter elemenata njegova izražavanja. Uravnoteženost likovnih elemenata izraz je ljudske uravnoteženosti.

Na ovogodišnjem 5. Salonu LUT-a kao i na prethodnima ističe se raznovrsnost likovnog stvaralaštva, kako u tehnici - od slikarstva, kiparstva, grafike do primjenjene umjetnosti, tako i u tematici - pejzaži, portreti, aktovi, mrtve prirode, interijeri kada se radi o figurativnom slikarstvu. U nefigurativnom slikarstvu polazište je likovna ideja koja zahtjeva aktivniju ulogu promatrača. Uočava se najveći broj skulptura izloženih do sada koje nam pružaju širinu promišljanja i bogastvo izričaja uz raznolikost materijala - mramora, drva, metala, žice... Mramor zahtjeva od umjetnika kompaktnost, zbijenost, srž; drvo svojom mekoćom dopušta slobodnije forme. Suvremeni pristup skulpturi najbolje se iskazuje sintezom  različitih materijala.

Posebna značajka 5. Salona LUT-a viši je stupanj umjetničke vrijednosti pojedinih autora, koncentracija različitih sfera umjetnosti i misaonih procesa koji se odvijaju kroz poimanje, prosuđivanje i zaključivanje. Kontinuirani rad, predanost i ustrajnost te vidan pomak u kvaliteti pojedinih autora neka im bude zalog za budućnost.

Aleksandra Bilić Petričević, kustosica MGT



 ________________________________________________________




 Prvih pet godina Likovne udruge Trogir

Osjećam unutarnju potrebu da povodom 5. obljetnice postojanja Likovne udruge Trogir kažem par riječi osvrta na njen rad.

Unutarnja potreba i silna želja da grad Trogir napokon dobije svoju prvu umjetničku udrugu je ostvarena 2009. godine kada je Inicijativni odbor dobio od tada vodeće vlasti i gradonačelnika Damira Rilje potporu za povijesni trenutak osnivanja toliko željene udruge. Sati zajedničkog rada na pisanju Statuta, osmišljavanje plana i programa, ostvarenju vlastitog prostora rada, kontaktiranje sa državnim institucijama i drugim udrugama, kao i komunikacija sa novim i budućim članovima je oduvijek bila svakodnevica rukovodstva LUT-a. Posebno ističem ideje mlađih članova koji su svoje potencijale upravo mogli ostvariti kroz plan i program LUT- a, ali i obogatiti LUT svojim pogledom na svijet kulture i dati prijedloge za ostvarenje njenih potencijala.

Međutim, LUT je također dobio i ogromnu zadaću ispuniti očekivanja javnosti po pitanju kulture u gradu Trogiru. To nije bila laka zadaća, stoga su brojni članovi LUT-a izdvajali svoje privatno, ali i radno vrijeme da bi Udruga mogla pokazati svoju ozbiljnost i zasjati u svojoj punini. Brojnim sastancima i savjetovanjima, LUT-ovci su uspjeli prijeći sve barijere „maloga mista“ i uvijek ispred svega staviti dobrobit Udruge, a sukladno tomu i živuću likovnu scenu UNESCO-vog grada. Ovo je isključivo ljubav prema umjetnosti koju svaki član Likovne udruge Trogir osjeća duboko u svom srcu.
Sudjelovanja u kulturnim zbivanjima Grada, medijsko eksponiranje, organizacija izložbi i radionica, kao i gostovanja po likovnim kolonijama i gradovima prijateljima su izuzetno pozitivna ostvarenja kojima se LUT može dičiti. Prvih pet godina „uhodavanja“ u rad Udruge upravo rezultira jednom konstantom i tradicijom koja ujedno postaje i tradicija Grada.

Najveći doprinos, osim ovog nabrojenog, su i kvalitetno – konstruktivni međusobni odnosi članova Udruge kao što su: razumijevanje, tolerancija, pomaganje i prijateljstvo izgrađeno zajedničkim satima intelektualnog i umjetničkog rada. Ovo je primarna vrednota i apsolutni temelj Udruge koja uvijek i u svakom trenutku mora odražavati ovu svoju najveću kvalitetu.
Dragi moji LUT-ovci, iskrene čestitke u povodu pete obljetnice, uz pregršt dobrih želja za Božić i Novu 2015. godinu želi Vam prva predsjednica, Sandra Radić Parać




________________________________________________________



Vidimo se 15. prosinca u 19:00 sati u atriju Muzeja grada Trogira!
Veselimo se vašem dolasku!









Nema komentara:

Objavi komentar