ponedjeljak, 10. studenoga 2014.

Muzej grada Trogira u Stivanji 2014.


Već tradicionalno Muzej grada Trogira, u ulozi suorganizatora događanja, sudjeluje u proslavi Dana grada Trogira i blagdana sv. Ivana Trogirskog. Tako će se sljedećih nekoliko dana, među ostalim brojnim događanjima, održati otvaranje izložbe radova djece Dječjih vrtića Trogir, kviz znanja o sv. Ivanu Trogirskom te predavanje dr. sc. Marije Karbić „Svećenik, diplomat i ratnik Petar Berislavić, vesprimski biskup i hrvatskih ban“.




Program događanja povećajte klikom na sliku



Izložba radova djece Dječjih vrtića Trogir u povodu Dana grada, ali i Dana Dječjih vrtića Trogir, otvorit će se u ponedjeljak, 10. studenog 2014. godine u 17:00 sati u atriju Muzeja grada Trogira. Što su kreativne dječje ruke iz mašte i svakodnevice pretvorile u mala umjetnička djela, pod vodstvom njihovih odgojiteljica, moći ćete razgledati do 15. studenog 2014. – radnim danima ujutro od 9:00 do 12:00 te poslijepodne od 17:00 do 19:00, a u subotu ujutro od 9:00 do 12:00.

_______________


Drugu godinu zaredom u organizaciji Muzeja grada Trogira i Grada Trogira, u Gradskoj vijećnici održat će se kviz znanja iz povijesti posvećen sv. Ivanu Trogirskom i dobu u kojemu je živio. U kvizu će sudjelovati dvije grupe gimnazijalaca - učenika Srednje škole Ivana Lucića. Tko će u borbi znanjem pobijediti i osvojiti glavnu nagradu odlučit će tročlani žiri u sastavu dr. sc. Fani Celio Cega, ravnateljica Muzeja grada Trogira, g. Radovan Slade Šilović, zamjenik gradonačelnika Grada Trogira te don Vinko Sanader, katedralni župnik. 

Dođite bodriti mlade povijesničare (a uz to saznati i brojne zanimljivosti o Trogiru u 12. stoljeću!)  u srijedu, 12. studenog 2014. u 17:00 sati.

_______________


Predavanje dr. sc. Marije Karbić „Svećenik, diplomat i ratnik Petar Berislavić, vesprimski biskup i hrvatskih ban“ održat će se u Gradskoj vijećnici u srijedu, 12. studenog 2014. u 20:00 sati.  Predavanje u povodu 500-te obljetnice imenovanja Petra Berislavića banom Hrvatske, Dalmacije i Slavonije, bavit će se hrvatskim banom koji je na taj položaj došao u trenutku kada su se hrvatske zemlje nalazile pod jakim udarima Osmanlija te je uspostava djelotvorne protuosmanlijske obrane bila i osnovni zadatak Petra Berislavića. Osim o njegovom djelovanju na tom području, pa kojem je Berislavić i najpoznatiji te koje mu je osiguralo mjesto među velikanima hrvatske prošlosti, govorit će se i o drugim aspektima njegova života i djelovanja: o crkvenoj karijeri (na kraju je obnašao i službu vesprimskog biskupa), službi na dvoru te njegovim nastojanjima oko oslobođenja Dalmacije od mletačke vlasti, uvjetovanim i njegovom privatnom vezanošću uz Trogir. U predavanju će se pažnja obratiti i na njegovo podrijetlo, kao i postojanje, odnosno nepostojanje rodbinskih veza između njegove obitelji i drugih obitelji istoga prezimena, koje su tada igrale važnu ulogu u Ugarsko-hrvatskom kraljevstvu.

Marija Karbić rođena je u Zagrebu, gdje je polazila osnovnu i srednju školu. Povijest je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1996.). Na istom je fakultetu i magistrirala (s temom: Obitelj u gradskim naseljima srednjovjekovne Slavonije, 2001.) te doktorirala (s temom: Rod Borića bana. Primjer plemićkog roda u srednjovjekovnoj Požeškoj županiji, 2005.). Od 1997. zaposlena je u Hrvatskom institutu za povijest (od 2007. djelatnica je njegove Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje). Osim na projektima u svojoj matičnoj ustanovi sudjelovala je u radu projekta Izvori, studije i pomagala za hrvatsku povijest od 7. do 19. stoljeća (Zavod za povijesne znanosti HAZU, 1995.-2006.), međunarodnom projektu Nobility in medieval and early modern central Europe: A comparative study in social structure (voditelj dr. J. M. Bak, CEU Budapest, 1996.-1999.), kao i u projektu Žene u Hrvatskoj: kulturna povijest (voditelj mr. Andrea Feldman, 2000.-2001.), a od 2009. je uključena u rad međunarodnog projekta Comparing Nobilities in Medieval Europe: Centar and Peripheries in the process of Europeanization (1000-1500) (organizator C. Popa-Gorjanu, Sveučilište u Alba Iulii, Rumunjska). Uključena je i u rad međunarodnog projekta International Medieval Bibliography (Institute for Medieval Studies, University of Leeds), a kao urednica 3. sveska (pod naslovom Povijest Hrvata u kasnom srednjem vijeku) i u izradu sinteze hrvatske povijesti Matice hrvatske u sedam knjiga. Suradnica je i Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža u Zagrebu. Od akad. godine 2005./2006. sudjeluje u nastavi na Hrvatskim studijima i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Članica je uredništva više stručnih časopisa, a sudjelovala je i u organizaciji više znanstvenih skupova. Stručna je savjetnica Hrvatskog plemićkog zbora te članica više stručnih udruga (Društva za hrvatsku povjesnicu, HNOPZ-a, Udruge za istraživanje povijesti žena Klio, Hagiothece, Matice hrvatske).
U svom znanstvenom radu prvenstveno se bavi poviješću plemstva i gradskih naselja u međurječju Save i Drave u srednjem vijeku. Posebnu pažnju poklanja i povijesti obitelji te rodnoj povijesti. Rezultate svojih istraživanja objavila je u većem broju znanstvenih radova, a prezentirala ih je i na više međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova i kongresa. Autorica je knjiga Plemićki rod Borića bana (Slavonski Brod: Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, 2013.) i The Laws and Customs of Medieval Croatia and Slavonia: A Guide to the Extant Sources (koautor Damir Karbić, ed. Martyn Rady) (London: UCL School of Slavonic and East European Studies, 2013.).


Pozivamo Vas da nam se pridružite u proslavi Dana grada Trogira i blagdana sv. Ivana Trogirskog!

Veselimo se vašem dolasku!





Nema komentara:

Objavi komentar