ponedjeljak, 17. studenoga 2014.

Mladi talenti Trogira i okolice | Lovre Runjić: Gospodar svoje mašte | izložba


U povodu Međunarodnog dana djeteta Muzej grada Trogira započinje novi pedagoški projekt – „Mladi talenti Trogira i okolice“.  Prvi mladi talent - Lovre Runjić predstavit će se izložbom „Gospodar svoje mašte“, koja će se otvoriti u atriju Muzeja grada Trogira na Međunarodni dan djeteta – 20. studenog u 20:00 sati.



Međunarodni dan djeteta 2014. u Muzeju grada Trogira




Prije 55 godina - 20. studenog 1959. Generalna skupština UN-a usvojila je  „Deklaraciju o pravima djeteta“, a prije 25 godina – 20. studenog 1989. „Konvenciju o pravima djeteta“. Od tog se datuma započeo obilježavati Međunarodni dan djeteta, s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece.

U povodu 25. Međunarodnog dana djeteta, Muzej grada Trogira započinje s realizacijom novog projekta u okviru svoje pedagoške djelatnosti. Pod nazivom “Mladi talenti Trogira i okolice” svoj će umjetnički dar javnosti predstaviti oni koji inače, najčešće zbog svoje dobi, nemaju priliku izlagati samostalno.


Više o projektu, Goranka Tomaš, muzejska pedagoginja i inicijatorica Mladih talenata Trogira:


„Svaki čovjek, mladić, djevojka, djevojčica i dječak priča je za sebe. Netko voli  bijelu čokoladu dok je onome drugome draža crna. Netko voli raditi kolače, a netko voli crtati i biti kreativan.

Muzej grada Trogira „kuća je od umjetnosti“, one iz prošlosti, ali i one iz sadašnjosti... jedni su svoj svijet prikazivali urezujući biljne ornamente, dok su drugima bili draži zmajevi i ptičice.

U svojoj misiji muzejskog pedagoga, kroz radionice i druženja, primjetila sam da ima malih stvorenja koja su kreativna sama od sebe, to nije njihova obaveza to je njihov izričaj bez kojega ne mogu. Kada dijete uvijek nešto crtkara, oslikava listove svoje bilježnice dok je nastavnik matematike okrenut leđima, ili dok se drugi ljute na njega, onda ga vuče ljubav.

Ljubavi je danas sve manje, svi pričaju o njoj, ali u djelima ona se rasplinjuje i nestaje... Ovim projektom želja mi je istaknuti bit likovnog izričaja, a ona nije u pojavljivanju u novinama ili u tome koliko si slika prodao ili koliko je tvoja slika koštala. Bit likovnog izričaja je da to nosiš u sebi i da bez toga ne možeš zamisliti svoj život, da živiš umjetnost. Svi mi veliki, ponekad ili često, trebali bismo od malih učiti o onom iskonskom, onom bez ikakve računice...

Puno ljudi lijepo slika i ima smisla za kreativnost, no rijetki su oni koji istinski žive umjetnost samo i isključivo radi umjetnosti.

Ovo je projekt kojim želim dati podršku svima onima malima koji ne mogu bez praznog papira i olovke ili nekog drugog medija.

Ukusi su  različiti, netko će reći da je Picasso najbolji dok će drugome najbolji biti Majstor Radovan... i jedan i drugi su veliki; živjeli su umjetnost....

Veliki su i svi oni koji možda nikad neće postati slavni, ali svaki slobodni trenutak koriste za kreativni izričaj bez ikakve koristi i računice; čine to iz ljubavi i onoga što nose u vlastitoj duši...“




Prvi mladi talent Trogira koji će se predstaviti samostalnom izložbom u atriju Muzeja grada Trogira osnovnoškolac je Lovre Runjić – učenik osmog razreda Osnovne škole Petra Berislavića. Lovre obožava košarku i crtanje. Prijatelji za njega kažu da uvijek pod satom nešto crta, a roditelji: Umjesto da uči povijest on crta!




Nedavno je Lovre išao na ekskurziju, vršnjaci su nosili svašta... i Lovre je nosio svašta, ali je nosio i blok za crtanje... nitko mu to nije rekao... učinio je to vjerojatno iz ljubavi, bar tako kaže jedan slučajan prolaznik...





Dođite sa nama obilježiti 25. po redu Međunarodni dan djeteta!

Vidimo se 20.11.2014. u 20:00 sati u atriju Muzeja grada Trogira!




Nema komentara:

Objavi komentar