ponedjeljak, 10. veljače 2014.

Predstavljanje knjige dr. sc. Ane Šverko: "Giannantonio Selva..." u Muzeju grada Trogira

U utorak, 18. veljače 2014. godine, u 19:00 sati, u Galeriji Cate Dujšin Ribar održat će se predstavljanje knjige GIANNANTONIO SELVA - DALMATINSKI PROJEKTI VENECIJANSKOGA KLASICISTIČKOG ARHITEKTA autorice dr. sc. Ane Šverko.






„Venecijanski arhitekt Giannantonio Selva, jedan od najvažnijih predstavnika talijanskog klasicizma, ostavio je relevantan opus na hrvatskoj obali Jadrana, a prema narudžbama trogirske obitelji Garagnin. Njegov opus u Dalmaciji dobrim dijelom nije do sada bio poznat, niti je bio cjelovito obrađen. (...)

Selvini su arhitektonski projekti nastali na temelju korespondencije s naručiteljem, trogirskim plemićem Gianlucom Garagninom mlađim, pa tako i naručitelj zauzima bitnu ulogu u knjizi. Autorica na veoma iscrpan i uvjerljiv način ukazuje na plodonosne rezultate u korespondenciji i susretima Selve s istaknutim dalmatinskim intelektualcem Gianlucom Garagninom, koji je i sam imao nagnuća prema arhitekturi. (...)

Knjiga Ane Šverko iznimno je vrijedan doprinos u seriji relativno malobrojnih studija na temu klasicizma u Dalmaciji, a s obzirom na to da je Selva prvi venecijanski arhitekt u razdoblju klasicizma koji je putovao Europom, zbog širine utjecaja knjiga može biti itekako zanimljiva i onima koji se bave arhitekturom klasicizma u europskom kontekstu.“ 

Ivo Babić (iz recenzije)




„ (...) Riječ je o izuzetno vrijednom djelu, kapitalnom u svojoj domeni, koje će donesenim novim spoznajama, dokumentima i nacrtima, originalnim interpretacijama i razvijenim tezama bitno proširiti poznavanje i razumijevanje tematike klasicističke arhitekture i urbanizma u Dalmaciji i Hrvatskoj u okviru širega europskog konteksta, te tako na najbolji način obogatiti našu arhitektonsku, povjesničarsku i širu kulturnu scenu kao i pružiti pouzdani novi sloj za daljnja istraživanja toga područja. Istodobno se ovim radom otvaraju i novi, dosad nepoznati slojevi za produbljivanje poznavanja i tumačenja i šire europske klasicističke arhitektonske scene.“ 

Karin Šerman (iz recenzije)




Više informacija o knjizi možete pronaći na stranicama Instituta za povijest umjetnosti.



Veselimo se Vašem dolasku na predstavljanje knjige! Ne zaboravite - utorak, 18. veljače 2014. u 19:00 sati, Galerija Cate Dujšin Ribar.

Vidimo se!

***      ***     ***    ***



FOTOGRAFIJE S PREDSTAVLJANJA KNJIGE POGLEDAJTE U NASTAVKU:

























 



Hvala na posjeti!

:)




Nema komentara:

Objavi komentar