četvrtak, 13. lipnja 2013.

Muzej grada Trogira 1963. - 2013. ● Projekt "50 ZA 50" ● dan 23/50

U povodu obilježavanja sv. Ante, odlučili smo sa vama danas podijeliti "Jeste li znali..." informacije o Franjevačkom samostanu na Dridu, o spilji u okviru samostana i o njegovoj vrijednoj knjižnoj građi...



 Jeste li znali da...

... je franjevački samostan Male braće na Dridu utemeljio  fra Nikola Trogiranin, a da je utemeljenje dozvolio papa Eugen IV. bulom “Dobrostivost Svete stolice” 18. lipnja 1432. (uskoro je 581. obljetnica utemeljenja!)?

... su se franjevci 1437. morali privremeno povući iz samostana s Čiova jer je tamo bila karantena za zaražene kugom?

... se samostansko ime mijenjalo  tijekom stoljeća više puta?  U vrijeme osnutka bio je pod zaštitom sv. Antuna Opata i sv. Marije Magdalene. Kad je 1500. godine zbog opasnosti od Turaka s Drida kod Marine u ovaj samostan  preseljena štovana čudotvorna slika Gospa od Milosti, crkva je nazvana Gospa od Milosti... Glavna svetkovina bila je na Veliku Gospu, pa su crkva i samostan dobili naslov Gospa od uznesenja (ili Uznesenja Marijina), kako se službeno zove i danas. Međutim, narod od starine pamti ovaj lokalitet kao sv. Antuna, fratri su širlil kult sv. Ante Padovanskog pa se u Trogiru i okolici ova crkva i samostan prepoznaju pod naslovom Sv. Ante, a glavna svetkovina se slavi 13. lipnja.

... su dolaskom Francuza 1806. fratri morali ustupiti samostan vojsci, pa su do 1809., gosti dominikanaca u gradu?

... je 29.12.1948. samostan zapaljen i uništen gotovo do temelja, ali se u spašenoj crkvi i dalje održavalo svetkovanje 13. lipnja?

... da je samostan ponovno otvoren 1970. godine?

... da je u okviru samostana spilja Bilosoj, uz koju je vezana legenda da se proteže sve do Arbanije?


***

Ugodan dan i pozdrav iz Muzeja!


Nema komentara:

Objavi komentar