nedjelja, 23. lipnja 2013.

Muzej grada Trogira 1963. - 2013. ● Projekt "50 ZA 50" ● dan 33/50

Trogirsko je kazalište bilo smješteno na prvom katu Gradske vijećnice - u dvorani plemićkog vijeća u kojoj danas zasjeda gradsko vijeće. Zanimljivo je napomenuti da se odmah ispod kazališta nalazio - zatvor.

S obzirom na to da je 1785. godine kazalište zabilježilo 330 posjetitelja, što je za njegovu kapacitete bilo uistinu prevšie, razvila se ideja o gradnji nove kazališne zgrade. Do gradnje, nažalost nikad nije došlo, no zahvaljujući težnji za novim kazalištem danas imamo uvid u izgled malog kazališta:

U kazalište se ulazilo kroz dvorište Gradske vijećnice preko vanjskih stepenica koje su vodile na prvi kat (danas se njima može doći na drugi kat, vrata na prvom katu su zazidana!). Sa stepenica se ulazilo u kazališne prostorije kroz dvoja vrata. Jedna su vodila u glavnu kazališnu dvoranu s parterom i ložama, a druga u prostoriju za čuvanje scenskih rekvizita. Iz druge se prostorije moglo direktno ući na scenu, iza koje je bio prolaz prema prostoriji u koju je bila smještena garderoba.

Kazalište je krajem 18. stoljeća obnovljeno: u dvorani dugoj 21 metar pozornica je bila smještena na jug, kao i prije obnove. Stare lože su uklonjene i postavljeno je 25 novih, u dva reda. Na svakoj loži se nalazio grb obitelji koja se njome koristila. Središnja, najveća loža bila je namijenjena vlastima, za razliku od manjih loža koje su imale žute zastore, ova je imala crveni zastor od baršuna.
U parteru se nalazilo 19 klupa.

Na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće spominje se kazališna kavana, koja je odigrala važnu ulogu u kulturnom i političkom životu grada i koja je, igrom slučaja, pridonijela uništenju kazališta.

Naime, tijekom preporodnih previranja kazališna kavana postaje sastajalište autonomaške stranke, čiji su članovi pod izlikom da dolaze u kavanu neometano posjećivali Vijećnicu. Narodnjacima to nije odgovaralo i ubrzo su, nakon osvajanja vlasti u gradu 11. siječnja 1890. donijeli odluku o rušenju kazališta. Kao razlog naveli su trošnost inventara i opasnost od požara!



Lijep pozdrav do sutra! :)

2 komentara:

  1. Poštovani, o vašem divnom projektu poslušajte u Slušaonici Hrvatskog radija: http://radio.hrt.hr/aod/trogir-50-za-50/28073/

    OdgovoriIzbriši
  2. Dragi Tomislave, slušali smo, i naravno podijelili s našim korisnicima! :)

    OdgovoriIzbriši