subota, 22. lipnja 2013.

Muzej grada Trogira 1963. - 2013. ● Projekt "50 ZA 50" ● dan 32/50

Svidjelo vam se kada smo jučer donijeli nekoliko isječaka iz modnog časopisa i prikazali vam kako su se plemkinje odijevale u 19. stoljeću. Drugi dio priče o odjeći započinjemo s prikazom trogirske narodne nošnje. :)

 U 18. i 19. stoljeću narodna nošnja  sastojala se od pandila - široke i duge, naborane suknje napravljene od domaćeg materijala koji se ručno tkao. Iznad pandila s prednje strane oblačila se traverša - pregača, također domaćeg podrijetla najčešće crvene ili modre boje. Sa stražnje strane preko pandila išao je fijok - mašna s dugim krajevima. Gornji dio nošnje tzv. kurtin ili kurtina bio je kratki crni haljetak dugih rukava, sprijeda otvoren kako bi se vidio piturin - bluza visokog ovratnika koja se oblačila ispod njega. Rukavi su na kurtinu bili "na pršut": pri ramenima širi, a dolje uži. Iznad svega što smo nabrojali dolazio je rubac ili pak berta - marama u obliku većeg ovratnika koji se spuštao preko prsiju. Ispod svega nosili su se korpet - duga košulja od bijelog platna, šotana - podsuknja, pletene bičve - čarape u crnoj ili bijeloj boji.

Svakodnevna odjeća sastojala se od košulje, šotane, korpeta, pandila i traverše, dok se preko ramena prebacivala marama složena u trokut.

 
Antica Kandija rođ. Slade sa suprugom Matom, u nošnji, 1880. g.

 Svečanu odjeću činila je tanja košulja, šotana, korpet, pandil, traverša, a otraga fijok. Gornji su dijelovi bili od svilenog damasta u rozoj, zelenoj, zlatnožutoj ili plavoj boji ukrašenog čipkom ili perlama, dok su donji dijelovi nošnje bili crne ili smeđe boje.

Lovre Kandija zvani Žunta, ...

Muška nošnja sastojala se od bijele košulje, dugih hlača crne boje, pojasa od crvenog platna, krožeta -.prsluka, đamare - sakoa, bičava, cipela i smeđe kape od čoje. Kapa za svakodnevnu uporabu bila je smeđe boje, a u svečanim prilikama crne boje.

Kako je izgledala trogirska narodna nošnja uživo možete vidjeti tijekom Trogirskog kulturnog ljeta u okviru kojeg Kulturno umjetničko društvo Kvadrilja održava koncerte, na kojima, među ostalim, plešu i stare trogirske plesove Kvadrilju i Šotić.

KUD Kvadrilja, nekad FAST, u narodnim nošnjama prilikom nastupa 1972. godine



Želimo vam ugodan dan!

Nema komentara:

Objavi komentar