utorak, 11. lipnja 2013.

Muzej grada Trogira 1963. - 2013. ● Projekt "50 ZA 50" ● dan 21/50

Početkom 20. stoljeća javljaju se prvi nagovještaji gradnje na kopnu pred Trogirom. U polju uz cestu za Split ljekarnik Luigi Nutrizio sagradio je obiteljsku kuću  - jednokatnicu u stilu secesije - Vilu Biancu. Pretpostavlja se da je kuću projektirao arhitekt Julius Ranz koji je bio u braku s Luigijevom sestrom Filippom i koji je u to vrijeme sebi sagradio kuću prokraj Vile Biance dajući joj ime po supruzi - Vila Filipina.

"... Borben, temperamentan, malena stasa, radi toga prozvan podrugljivim imenom Tonipus. Talijanskih fanatičnih osjećaja, govornik. Za vrijeme svjetskog rata u vojsci, ali kasnije simulant, šepavac na jednoj nozi, da izbjegne dužnostima. Sagradio izvan grada vilu Biancu. Oženio se u Trstu. Za vrijeme malarije u Trogiru postao gazda. Nakon rata odselio u Italiju, jer se zamjerio našoj strani (...) Umro u Genovi 1936. Dopisnik lista Il Dalmata.", napisao je trogirski kroničar Roko Slade - Šilović o ljekarniku Luigiu Nutriziu koji je prije odlaska u Italiju u palači Ćipiko, nasuprot katedrali posjedovao ljekarnu Alla Madonna assunta.

Zanimljivost koja će vas sigurno zainteresirati je da je svoje najranije djetinjstvo u Vili Bianci provela poznata talijanska kreatorica Mila Schön, kći spomenutog Luigia, rođena u Trogiru 1916. godine kao Maria Carmen Nutrizio. Ona je 1994. godine u časopisu Glorija dala intervju u kojem kaže: "Sita sam visoke mode, sve me više privlači moja  rodna Vila Bianca u Trogiru"






Između dva rata u Vili Bianci žive časnici mornarice Kraljevine SHS. Do prije desetak godina u njoj su bili privatni stanovi u sastavu Ministarstva obrane RH, a danas je ta jedina zgrada s čistim secesijskim obilježjima u Trogiru sasvim dotrajala i na rubu propadanja. Nadamo se da u takvom stanju neće ostati dugo, bilo bi je prekrasno vidjeti u njenom punom sjaju, zar ne? ...


Do sutra šaljemo vam Srdačan pozdrav iz Muzeja! :)

Nema komentara:

Objavi komentar