četvrtak, 6. rujna 2018.

"Vedrina stvaranja" Ire Degmečić - Rakić i Sanje Šupljić - Knez uskoro u Muzeju grada Trogira | izložba



Izložba keramike "Vedrina stvaranja" Ire Degmečić - Rakić i Sanje Šupljić - Knez održavat će se 
u atriju Muzeja grada Trogira od  ponedjeljka, 10. rujna do utorka, 18. rujna* 2018. godine.







„Ploviti se mora, živjeti se ne mora“, izreka je znana od pamtivijeka čiji smisao najbolje doživljavaju oni kojima je plovidba  jedini  izvor egzistencije.  A plovilo se oduvijek, morem i životom, usprkos i unatoč neverama, brodolomima, osobnim nedaćama... jer ploviti znači i tragati... tragati za drugom obalom, smislom, utjehom i  nadom, novim iskustvima i spoznajama...
U takvoj potrazi, srele su se Ira Degmečić - Rakić i Sanja Šupljić - Knez, mentorica i učenica, dvije žene, dvije energije, dvije različite osobnosti, obje porijeklom s kontinenta no spletom životnih okolnosti „usidrene“ na priobalju.
Ira je nesebično prihvatila izazov da svoje znanje zanata prenese učenici Sanji, a ova joj je uzvratila svojom strpljivošću, marom i poticajem da se i sama  vrati  u umjetničke vode.
Tako su, zaronivši duboko rukama u podatnu mekoću gline, zajedno zaplovile svijetom Kreacije tražeći  odgovarajući Oblik.  A keramika traži vrijeme i strpljenje, puno znanja i vještine.
Njihovo višegodišnje druženje u Irinoj radionici  u Splitu urodilo je morem zanimljivih, svrsishodnih i ljupkih predmeta od keramike čiji  tek mali dio prikazujemo na ovoj izložbi.
Raspon tema ovih uradaka tipično je mediteranski. Tako nam se Ira predstavlja ciklusom maski  kao  alegorijskim prikazima godišnjih doba i/ili  elemenata. No, u njenu stvaralačku „mrežu“ zaplele su se i neke lude ribe nepoznatih vrsta, tako šašavo i dopadljivo oblikovane da ih poželite imati na svojem stolu.
Iz Sanjinog kreativnog „škvera“ isplovljava pak neobična flota šarolikog brodovlja. Tu je niz parobroda  suhih dimnjaka koji svojim koloritom podsjećaju na slasni kolač  ili komad torte koji bi rado okusili pod nepcima, zatim plovila nalik na neretvanske trupice ili indijanske kajake, stilizirane jedrilice koje nikad neće uhvatiti vjetar... Sanja tek minimalno intervenira u  njihovu epidermu urezivanjem  crta ili utiskivanjem šablona (npr. starinske čipke nečijih baka).
U svakom slučaju, zajednički nazivnik  koji krasi radove obiju autorica jesu vedrina i radost stvaranja, igra bojama i  asocijacijama te optimizam  krajnjeg učinka. Stoga im poželimo još puno kretivnih zajedničkih plovidbi.",
poručuje u predgovoru izložbe Daniela Kontić.



*izložba je produljena do 27. rujna 2018. godine


Ova izložba u organizaciji Združenih artista Trogir može se razgledati od ponedjeljka do subote, ujutro 10:00 - 13:00 te poslijepodne 17:00 - 20:00 sati.


Dođite i razvedrite se uz Vedrinu stvaranja Ire Degmečić - Rakić i Sanje Šupljić - Knez!



Veselimo se vašem dolasku!




Nema komentara:

Objavi komentar