srijeda, 26. rujna 2018.

Izložba "MI" u Muzeju grada Trogira od 1. listopada | Ne propustite unikatne ručne radove i slike Mirjane Sorić i Ivane Curavić


Krenimo u novi tjedan i novi mjesec novom izložbom! 


"MI" - izložba unikatnih ručnih radova i slika Mirjane Sorić i Ivane Curavić otvorit će se u atriju Muzeja grada Trogira u ponedjeljak, 1. listopada 2018. u 19:00 sati.  Detalje o izložbi koja će biti otvorena do 10. listopada donosimo u nastavku.







Naziv izložbe "MI" nastao je sasvim slučajno, ali nekako i sasvim logično. Sadrži prva slova imena autorica i na jednostavan način uvodi u izbor radova kojima se predstavljaju rodnom gradu.
Mirjana i Ivana odrasle su zajedno, u susjedstvu. Obje su od ranog djetinjstva pokazivale interes za kreativnim izražavanjem... od početnog oblačenja lutaka, preko izrade odjevnih predmeta za svoje potrebe, pa do izrade raznih drugih upotrebnih i dekorativnih predmeta. Zajedničko im je to da su radovi kompletno u njihovoj režiji - od ideje i dizajna, osmišljavanja najboljih rješenja, pa do same krajnje izvedbe. Ako je potrebno, potražit će stručni savjet i zahvalne su onima koji su im nesebično pomogli. Tijekom godina, živeći na različitim lokacijama, svaka je razvijala svoje interese, ali uvijek su rado razmjenjivale ideje, ponekad se nesvjesno podudarale u izradi i sve ih je to uvijek povezivalo.
I profesionalno su usmjerene na srodna područja, ali ih unutarnji glas dugi niz godina vodi u neke sasvim druge svjetove u kojima uživaju. A kad se radi nešto s ljubavlju, gotovo bez izuzetaka dolaze komentari da "proizvodi" imaju dušu. Iako je stara izreka da se o ukusima ne raspravlja, ljepota izražavanja je ne samo u procesu stvaranja, nego i u očima promatrača, tj. onoga tko predmet koristi ili ga ima kao dekoraciju u svom domu, bilo da se radi o torbi, ogrlici, cvijetu, košari, jastuku, lampi, slici, ... 
Izložba "MI" tek je mali izbor njihovih dosadašnjih radova.




 ***

O autoricama:


Mirjana je rođena 1968. godine, odrasla i živi u Trogiru. Srednju školu i Pravni fakultet završila je u Splitu. Od rane mladosti iskazuje interes za kreativni rad, s naglaskom na ručni rad, posebno šivanje i pletenje. Prije nekoliko godina započela je s izradom torbi od reciklirane tekstilne trake, tehnikom kukičanja. Već prvi radovi su bili zapaženi od strane tvrtke Hooked Zpagetti iz Haaga i tada započinje suradnja u obliku pisanja uputa za izradu više modela torbi koje se nalaze na internetskim stranicama tvrtke, kao i u njihovom časopisu 2016. godine. Modeli torbi su veoma raznoliki i rijetko se ponavljaju, a pojedini dokazuju da se i od "obične" tekstilne trake mogu napraviti elegantne torbice za najsvečanije prigode. U svibnju 2017. na pozv tvrtke odlazi u Haag gdje snima nekoliko videa za njihv Youtube kanal te daje intervju za časopis o rukotvorstvu Aan de haak. U srpnju 2018. dizajnirala je dvije torbice od tekstilne trake za japanski časopis o kukičanju, na temu Kimono fashion. Osim tekstilne trake koristi razne druge materijale poput rafije, sintetičke trake, nautičke trake, prirodne špage, pamučnog konca... Izrađuje razne dekoracije i uporabne predmete kao što su kukučane košare za razne namjene, cvijetne kugle, dekorativne jastičnice, a u posljednje vrijeme nakit od nautičke trake i pleksiglasa. Pozitivni komentari daju joj poticaj da nastavi raditi ono u čemu uživa, jer joj ideja ne nedostaje.






Ivana je rođena 1966. Odrasla je u Trogiru, odlazi na studij u Zagreb u kojem, nakon nekog vremena provedenog u SAD-u i Belgiji, i danas živi. Magistar ekonomist po struci, većinu svojeg radnog vijeka provela je u bankarskom sektoru. Uz obitelj i poslovne obveze, uvijek je nalazila vremena za svoje hobije, u prvom redu za kreativni rad - izradu odjevnih, upotrebnih i dekorativnih predmeta šire namjene, slikanje, fotografiranje... S ciljem razvijanja talenta i interesa, pohađala je veći broj likovnih i kreativnih radionica na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu, na Ecole d´art d´Uccle u Bruxellesu, a završila je i tečaj krojenja i šivanja. U radu koristi prirodne materijale - pamuk, lan, drvo, kamen, a u slikarstvu ulje na platnu i suhi pastel. Motivi su joj dobrim dijelom povezani s rodnom Dalmacijom, ali rado se upušta i u nove izazove. Članica je Likovne udruge "Ama artem" iz Zagreba od njenog osnutka 2008. godine. U okviru aktivnosti udruge sudjelovala je na tridesetak skupnih izložbi te na likovnim kolonijama humanitarnog karaktera. Do sada je održala tri samostalne izložbe - dvije u Zagrebu (O kamenu i moru, POU Zagreb, 2009. te Dvije dubine u Kulturnom centru Travno, 2014.) te jednu u Bruxellesu (Chasing the wind, European Commision - Covent Garden Building, 2018.).








Veselimo se vašem dolasku i 
dijeljenju ove informacijena društvenim mrežama:

Nema komentara:

Objavi komentar