utorak, 2. listopada 2018.

Etno koncert Viktória Havay & Fakutya i otvaranje izložbe fotografija u Galeriji Cate Dujšin Ribar | Dan mađarske kulture u Trogiru 2018.



U subotu, 6. listopada 2018. u 19:00 sati, u Galeriji Cate Dujšin Ribar (Muzej grada Trogira, Gradska vrata 4) održat će se koncert nagrađivanih etno glazbenika - Viktórie Havay i ansambla Fakutya, kao i otvaranje izložbe fotografija o vinskoj regiji Tokaj, koja se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićene svjetske baštine.

Detalje o sudionicima ovogodišnjeg Dana mađarske kulture u Trogiru, koji se i ove godine održava u organizaciji  Grad Trogira, Muzeja grada Trogira i Mađarskog instituta  u Zagrebu, saznajte u nastavku... (i poslušajte ih na Youtubeu!)







Ansambl Fakutya iz Budimpešte se sastoji od članova nekoliko bendova koji su se okupili s ciljem izvođenja očaravajuće plesne glazbe Čango-Mađara iz Moldavije u Rumunjskoj. 
Čango-Mađari žive sjeverozapadno od Crnog mora, duž rijeka Siret, Prut i Tázló. Njihova kultura je toliko tradicionalna, dijalekt im je toliko arhaičan i u opasnosti od  asimilacije da ih ubrajaju u ugrožene kulture Europe i svijeta. Odbor za kulturu, obrazovanje i znanost Vijeća Europe je 26. travnja 2001. godine usvojio nacrt izvještaja o zaštiti Čango-kulture. Čango-Mađari nikada nisu pripadali teritorijalnom području Kraljevine Ugarske, pa čak ni Transilvaniji. Stoljećima nisu imali obrazovanje na mađarskom jeziku, a njihov identitet se očituje prije svega kroz rimokatoličku vjeroispovijest  u  rumunjskom  okruženju.

Zbog izoliranosti, Čango-Mađari iz Moldavije  očuvali su  veoma arhaičnu mađarsku duhovnu  kulturu. Njihov dijalekt je verzija srednjovjekovnog mađarskog jezika. Ovaj jezik je opstao zbog nepostojanja obrazovanja na mađarskom jeziku, tj. njihov dijalekt nije prošao kroz fazu obnove jezika. Njihove narodne pjesme i balade se ubrajaju među najstarije u Karpatskom bazenu, nose mnoga obilježja srednjovjekovne europske kulture. Naravno, to ne znači da na njih  nisu utjecali neki efekti vanjskog svijeta, oni pjevaju arhaične narodne molitve i pjesme, ali ponekad i glazbu novijeg stila. Njihovi plesovi su  tipično kružni plesovi (poput kola), u koje su utkani pored  mađarskih  i rumunjski i drugi balkanski elementi. Narodni instrumenti  Čango-Mađara iz Moldavije su frule, kaval, violina, kobza (vrsta laute) i čangovski tapan. 
Viktória Havay prvi put se susrela s folklornim pjesmama Čango-Mađara kao dijete, a one su joj kasnije, kao etnografu, postale predmet istraživanja. Izdala je niz CD-a na kojima  pjeva uz pratnju narodnih orkestara  Csürrento, Tallabille i Horsa.  2012. godine nagrađena je, s ansamblom Tallabille, odlikovanjem "Mladi majstor narodne umjetnosti". 
Ansambl Fakutya svira narodnu glazbu Čango-Mađara od 2000. godine na koncertima i prilikom međunarodnih nastupa u okviru tzv. táncház-pokreta. Ansambl i pjevačica nastupaju zajedno  od 2013. godine, a povezali su  pjesmu i glazbenu pratnju radi promoviranja kulture Čango- Mađara, kako u Mađarskoj, tako i diljem svijeta.



Pridružite nam se u Galeriji Cate Dujšin Ribar u subotu, 6. listopada i upoznajte se 
s glazbom Čango-Mađara u izvedbi sjanih glazbenika! Ulaz je slobodan!






Podijelite ovu informaciju s prijateljima 
dijeljenjem ovog posta:

Nema komentara:

Objavi komentar