četvrtak, 10. studenoga 2016.

Preminula ugledna keramičarka Zlata Radej



Jučer je u 93. godini života preminula Zlata Radej, ugledna keramičarka čija je 
zbirka keramike dio stalnog postava Muzeja grada Trogira.






Zlata Radej rođena je u u Zagrebu, 19. prosinca 1922. godine. Školovala se na keramičkom odjelu Škole primijenjenih umjetnosti u rodnom gradu, gdje je 1953. i diplomirala u klasi prof. Stelle Skopal.  Iste godine Zlata Radej postaje članica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske. Svoj profesionalni put započinje kao nastavnica likovnog odgoja u Zagrebu. Međutim, 1964. godine odlučuje se potpuno posvetiti keramici - napušta nastavnički poziv te počinje djelovati kao samostalna umjetnica. 

Od 1954. godine započinje Zlatina bogata izložbena djelatnost. Izlagala je na skupnim izložbama diljem svijeta - u Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Kini, Austriji, Španjolskoj, Indiji, Pakistanu... Prvu je samostalnu izložbu, 1967. godine imala u pravo u Trogiru, u kojem je ostvarila još sedam samostalnih izložbi (1968., 1969., 1970., 1973., 1974. i 2001.). 

"Trogir je moja prva ljubav. Taj grad ostat će uvijek kao dio moga svijeta, kao tema preko koje se moja umjetnost ponavlja u vječnim vrijednostima i povezuje u vlastitom izrazu.", znala je reći Zlata Radej.


Zlata Radej: Igra s loptom, 1971., terakota/djelomično ocakljeno | Muzej grada Trogira, stalni postav



Darovnim ugovorom od 1. kolovoza 2001. Muzej grada Trogira postao je bogatiji za dio umjetničkog opusa ove vrsne keramičarke, opusa koji je 30. siječnja 2015. postao dio stalnog postava Muzeja - smješten u Galeriji Cate Dujšin Ribar i popraćen knjižicom kustosice Aleksandre Bilić Petričević "Zbirka keramike Zlate Radej".


Zlata Radej: Radost III, 1980./81., ocakljena terakota | Muzej grada Trogira, stalni postav



Dio svojeg opusa kojeg je Zlata Radej poklonila Trogiru predstavlja presjek njenog umjetničkog izričaja stvaranog kroz nešto više od tri desetljeća. Taj opus uspješno prezentira visoku razinu umjetničkog izričaja koji je obilježen suvremenim pristupom oblikovanju u kojemu je prisutna kiparska komponenta te raznolikost i prožimanje keramičkih oblika i njihove namjene. 



Draga Zlato, počivaj u miru, hvala na umjetnosti!




Zlata Radej: Golub II, 1986., ocakljena terakota/ugrebani crtež | Muzej grada Trogira, stalni postav




Nema komentara:

Objavi komentar