petak, 11. studenoga 2016.

100 godina od rođenja Mirka Slade - Šilovića | Galerija Cate Dujšin Ribar, subota, 12. studenog u 20:00 sati

Godina je 1916. Osnovana je poznata aviokompanija Boeing i jednako tako poznata filmska kuća Metro – Goldwyn – Mayer. Nobelovu nagradu za književnost dobio je Verner von Heidenstam.  Umro je Franjo Josip I. Rođeni su Kirk Douglas i Gregory Peck.

Prije stotinu godina u Zagrebu je održan prvi Proljetni salon, prvi su put objavljene „Priče iz davnine“ Ivane Brlić Mažuranić, a Vladimir Nazor napisao je „Medvjeda Brunda“.
Prije stotinu godina u Trogiru rođen je svestrani kulturno-društveni djelatnik, muzealac i konzervator – Mirko Slade – Šilović, prvi ravnatelj Muzeja grada Trogira.

Kako bi se obilježila ova okrugla obljetnica rođenja, u Galeriji Cate Dujšin Ribar, u subotu, 12. studenog 2016. u 20:00 sati održat će se prigodan program sačinjen od predavanja o Mirku Sladi – Šiloviću kao muzealcu, konzervatoru i kulturno-društvenom djelatniku te predstavljanja malog izbora pjesama iz njegove bogate pjesničke ostavštine.



Predavanje o Mirku Sladi – Šiloviću, muzealcu i konzervatoru, prvom ravnatelju Muzeja grada Trogira održat će ravnateljica Muzeja grada Trogira – dr. sc. Fani Celio Cega. „Mirko Slade – Šilović udario je temelje Muzeju grada Trogira – surađujući s vanjskim suradnicima osnovao je muzejske zbirke, popunjavao ih i obrađivao, organizirao je izložbe i razna događanja... Bio je i ravnatelj i stručni muzejski djelatnik i administrator...“, naglašava dr. sc. Celio Cega u svojem predavanju, te nastavlja „Svi mi ostali, kasniji djelatnici Muzeja grada Trogira, nastavili smo započetu muzejsku djelatnost -  danas dakako bogatiju i raznolikiju - zahvalni Mirku na uputama i korisnim savjetima koje je tijekom života nesebično davao...“

Predavanje o Mirku Sladi – Šiloviću kustosice Muzeja grada Trogira Aleksandre Bilić Petričević temelji se na Mirkovom svestranom kulturno-društvenom djelovanju. „Mirko Slade – Šilović bio je osebujna i nadasve svestrana osoba što nam potvrđuje širokim rasponom svojih zanimanja i interesa – bio je profesor matematike i fizike, pjesnik, publicist, kroničar, humorist, glumac, redatelj, osivač kulturnih ustanova, javni djelatnik... Napisao je tisuće članaka u raznim tiskovinama; preko petsto – što objavljenih što neobjavljenih pjesama, posebno njegujući trogirsku cakavicu. Sve što je radio bilo je usko vezano uz Trogir, grad koji je ostao njegovo uporište i ishodište“, naglašava kustosica Bilić  Petričević u svojem predavanju.

Mali izbor pjesama iz njegove poezije predstavit će pripadnici raznih generacija - Mirkov suradnik i prijatelj Duško Geić; dokumentaristica Muzeja grada Trogira Daniela Kontić Strojan; Mirkov sin Radovan Slade Šilović, zamjenik gradonačelnika Grada Trogira te Romana Prižmić, učenica Osnovne škole Petra Berislavića.

Veselimo se Vašem dolasku!







Nema komentara:

Objavi komentar