četvrtak, 12. studenoga 2015.

Izložba u povodu 190. obljetnice Narodne glazbe Trogir


Tijekom cijele 2015. godine Narodna glazba Trogir obilježava svoj 190. rođendan. Nakon brojnih mimohoda, koncerata, rekonstrukcija starih i snimanja novih povijesnih fotografija te svečanog koncerta kojim se zatvorilo Trogirsko ljeto, red je došao i na izložbu u povodu 190. obljetnice Narodne glazbe Trogir. Ova zanimljiva izložba koja je nastala u suradnji Narodne glazbe Trogir i Muzeja grada Trogira otvorit će se u atriju Muzeja grada Trogira u utorak 17. studenog 2015. u 20:00 sati.




U 190. godina dugoj povijesti Narodna glazba Trogir proživjela je sa svojim gradom sve njegove bremenitosti, noseći barjak nacionalne i kulturne slobode, ne odustajući od naprednih stremljenja, a istovremeno je kao središte glazbenog života odgajala mlade i na taj im način ugrađivala osjećaj za ljepotu i važnost umjetnosti.

Omogućavala je brojnim ljudima dobre volje da se potvrde kao korisni čimbenici u svojoj sredini, građanima olakšavala svakodnevnicu, gradila je mostove među ljudima. Skoro dva stoljeća trajanja uistinu nije malo, tim više što je Narodna glazba Trogir prolazila i održala se kroz niz različitih političko – društvenih razdoblja. Uvijek kada je trogirska Glazba znala povezati mišljenje i potrebe svojih članova s aktualnim zbivanjima ispunjavala je svoju namjenu.

U mogućnosti smo danas tek malim dijelom prepoznati silnu volju i mnoštvo emocija koje su utkane tijekom 190. godina i cijelog prijeđenog puta u našu trogirsku Glazbu. Ona se održala prije svega zahvaljujući strasti i entuzijazmu svih glazbara, dirigenata, predsjednika, a onda i svih ostalih koji su se predano posvećivali stvaranju istinite priče koju smo mi danas u mogućnosti sagledati i to s puno naklonosti i poštovanja prema svim glazbarima koji su u trogirskoj Glazbi pronašli sebe i u nju utisnuli bljesak svoj kreativnog života.

Ljubav prema Glazbi, umjetnosti i privrženost svom rodnom Trogiru te svijest da nema dobre i lijepe žrtve bez odricanja rezultirale su činjenicom koja od početka do danas krasi naše glazbare ... a to je nepodilaženje ... jer kada glazbari sviraju ne misle na to da najprije ugode pojedincu, već se uvijek svira svim ljubiteljima glazbe, bez izuzetaka, a prije svega da se pridonese dobrom glasu i na čast svom rodnom Trogiru i njegovim Trogiranima. Tu radost nesebičnog sudjelovanja u tkanju glazbene kulture trogirski glazbari, mahom jednostavne i skromne osobe, dijele svih ovih desetljeća sa svojim sugrađanima, kao što i s njima dijele svoju svakodnevnicu.

Narodna glazba Trogir kroz cijelu svoju burnu povijest rasla je u tkivu društvenih kretanja, usko povezana u sve pore života svoga grada. Stoga organizirano amatersko bavljenje u trogirskoj Glazbi nije se moglo događati, rađati, živjeti pa naposljetku i umirati izvan društvenog konteksta. Sveukupno gledajući i pored kriza Narodna glazba Trogir treba i mora nastaviti svoju plemenitu zadaću - vjerno čuvati tradiciju i sudjelovati u tkanju glazbene i kulturne povijesti grada Trogira kao što to i djelotvorno radi proteklih 190. godina. Ovogodišnja proslava 190. obljetnice neprekidnog rada i djelovanja Narodne glazbe Trogir u čast je svim glazbarima koji su u 190. godina dugoj i burnoj povijesti bili dio ovog uzornog kolektiva  i koji su najzaslužniji što smo svi mi danas tu i imamo čast da nastavljamo i čuvamo tradiciju koji su nam oni ostavili u nasljeđe - tradiciju bez koje Trogir  ne bi bio Trogir.

Duška Guina




Izložba će biti otvorena do 28. studenog 2015. godine; moći će se razgledati od ponedjeljka do subote 9:00 – 12:00 te 17:00 – 20:00 sati.





 Veselimo se vašem dolasku!


:)


 

Nema komentara:

Objavi komentar