srijeda, 6. svibnja 2015.

MDM 2015 | Muzej grada Trogira za odrŽIVOST društva: Zašto se baš ti trebaš brinuti o baštini



 
Zašto se baš ti trebaš brinuti o baštini doznaj na izletima, okruglom stolu i izložbi u Muzeju grada Trogira! 
U povodu Međunarodnog dana muzeja 9. i 16. svibnja organizirani su besplatni izleti, a 18. svibnja - na Međunarodni dan muzeja zanimljiv okrugli stol. 

Dođi i p/dokaži da si kao i Muzej grada Trogira ZA odrŽIVOST društva!




O Međunarodnom danu muzeja 2015: Muzeji za održivo društvo

Ove se godine Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj obilježava po 35. put. Ova ICOM-ova manifestacija utemeljena 1977. godine različitim kreativnim događanjima i aktivnostima promiče muzejsku struku te osvješćuje javnost o važnosti muzeja kao institucija koje doprinose društvu i njegovu razvoju.
U kontekstu stvaranja sigurnije budućnosti, jedan od najvažnijih izazova današnjice je postizanje ravnoteže između razvojne dinamike ljudskog društva i granice prirodnih potencijala. Tranzicija prema novom, održivom društvu, zahtjeva drugačije metode razmišljanja i djelovanja. Težeći otvorenosti i pristupačnosti, a ispunjavajući svoje poslanje, muzeji su ne samo zagovornici takvog djelovanja, nego i mjesta stvaranja kvalitetnijeg kulturnog i društvenog ozračja. Temom Muzeji za održivo društvo, kojom se obilježava Međunarodni dan muzeja 2015., muzeji preuzimaju aktivnu ulogu u posredovanju novih ideja i osvješćivanju javnosti o potrebi usvajanja novog ponašanja prema okolišu i resursima. To podrazumijeva shvaćanje da je nužan razvoj novih sustava upravljanja i redefiniranje djelovanja na svim područjima života - u gospodarstvu, socijalnoj politici i kulturi.




Muzej grada Trogira za odrŽIVOST društva: Zašto se baš ti trebaš brinuti o baštini


Uže je trogirsko područje suočeno s izrazitom devastacijom kulturnog i prirodnog krajolika putem širenja pogona za eksploataciju kamena koji su nanizani na brdima u bližoj okolici Trogira (Seget, Plano), stoga je kao tema programa Međunarodnog dana muzeja 2015. izabrana prezentacija kulturne baštine na ugroženim područjima, s ciljem podizanja svijesti i senzibiliziranja javnosti o posljedicama ljudskog djelovanja u prirodnom i kulturnom krajoliku, kao i općenito educiranja javnosti o prirodnoj i kulturnoj baštini te održivom pristupu njezinom vrednovanju i korištenju.

U povodu Međunarodnog dana muzeja i  u skladu s navedenim, Muzej grada Trogira organizira dva besplatna izleta:

    - 09.05.2015. - izlet u Labinsku dragu, obilazak lokaliteta Mujina pećina uz stručno vodstvo (Ivan Šuta, Muzej grada Kaštela),
    - 16.05.2015. - izlet u Seget Gornji, obilazak lokaliteta Sv. Ilija i Baradići uz stručno vodstvo (Lujana Paraman, Muzej grada Trogira).

S obzirom na to da je broj izletnika (zbog prijevoza) ograničen, molimo sve zainteresirane da se prethodno prijave na tel. 881 406 ili na e-mail lujaparaman@gmail.com

Plakate povećajte "klikom" na njih


Na sam Međunarodni  dan muzeja (ponedjeljak, 18.05.2015.) u Galeriji Cate Dujšin Ribar održat će se okrugli stol u obliku niza predavanja kojima će se predstaviti arheološka i tradicijska baština na prostoru Planog i Labinske drage te Segeta Gornjeg, kao i ispravan način održavanja tradicijske arhitekture koji osigurava očuvanje i održavanje njihove spomeničke i povijesne vrijednosti:

•    Ivan Šuta (Muzej grada Kaštela): Materijalna kulturna baština Labinske drage
•    Lujana Paraman (Muzej grada Trogira): Arheološka i tradicijska baština na rubovima trogirskog Malog polja
•    Mate Parica (Sveučilište u Zadru): Kamenolomi Sv. Ilije
•   Marijeta Babin (Konzervatorski odjel u Trogiru): Čuvanje i održavanje tradicijske arhitekture na primjeru Kaštela

Predavanja će biti popraćena prigodnom izložbom u kojoj će pomoću zidnih panoa s fotografijama i popratnim tekstualnim sadržajima biti predstavljeni najznačajniji lokaliteti. Početak je u 18:00 sati.



Ulaz u Muzej grada Trogira na Međunarodni dan muzeja je besplatan. 
Radno vrijeme: 09:00 - 14:00, 18:00 - 20:00


Najnovije informacije dostupne su na Facebook stranici Muzeja grada Trogira. Pomoću #MuseumDay možete pratiti sve objave vezane uz Međunarodni dan muzeja na Twitteru. Dodatne informacije možete dobiti na tel. 881 406 (5)  i putem e-maila lujaparaman@gmail.com.






Nema komentara:

Objavi komentar