utorak, 28. travnja 2015.

Andrija Girardi: Retrospektiva akvarela 1956. - 2013. u atriju Muzeja grada Trogira

  
Nakon četrdeset i četiri godine od prve samostalne izložbe održane upravo u Muzeju grada Trogira, Andrija Girardi trogirskoj će publici predstaviti svoju Retrospektivu akvarela 1956. - 2013. 

 Izložba će se u atriju Muzeja grada Trogira otvoriti u ponedjeljak, 4. svibnja 2015. u 20:00 sati.




Andrija Girardi je akvarelist po osjećanju. Liričar intimnih formi blagih tonaliteta i meditativnih ozračja, vrstan opservator koji u nekoliko lakih poteza ostvari temeljne odnose u prostoru slike. Osobite osjećajnosti, brze ruke i oštrog oka, s osjećajem za mjeru i odnose koloriranih polja i bjelina podloge, oslanja se na tradicionalne vrijednosti akvarelne slike intuitivno pronalazeći nove mogućnosti interpretacije akvarelne tehnike koja u svojoj biti nosi fluidnost vode. U lakom i nepopravljivom tragu kista, u tankim nanosima i prozračnim razlijevima koji korespondiraju sa zračnim bjelinama podloge, ostvario je osjetilnu stranu svoga kreativnog bića.

Uvijek se obraćao istom mediju: svjetlu. Nije ga zanimala tama, već svjetlo u sjeni. Nekoliko desetljeća bio je zaokupljen odnosom sjenovite strane nasuprot osunčanoj, nevidljive nasuprot vidljivoj, nestvarne nasuprot stvarnoj, prozirnošću vodenog razlijeva pod utjecajem svjetla i gradacijama sivog. Slijedio je luminizam impresionista, no impresionizam nije bio njegov likovni program, već način izražavanja vlastitih slikarskih stavova i oslobađanje vlastite imaginacije. Upravo je kao slikar sjena dolazio do samoga praga apstrahiranja i znalačke kombinatorike blagih preljeva vodene boje.

Tijekom pet desetljeća propitivanja i traženja, svojim je refleksijama brzih reakcija razvio prepoznatljiv vodeni trag luminističkih i intimističkih vrijednosti. Akvareli su njegov najzreliji domet i značajan odvjetak hrvatskog intimizma. Svjedoče ležernost i senzibilnost vrsnog akvarelista, poklonika svjetla koji u dahu registrira likovnu misao i doživljaj trenutka.
predgovor: Branka Arh


_____________________


Andrija Girardi rođen je 1937. u Šibeniku. 1941. preselio je s roditeljima i s dvije sestre u Pirovac u kojem je živio do 1945. Pučku školu završio je u Pirovcu, maturirao je na Realnoj gimnaziji u Šibeniku 1956. te diplomirao arhitekturu na Arhitektonsko-urbanističkom fakultetu u Sarajevu (1966.). Za vrijeme studija pohađao je tečaj slikanja kod prof. Vojislava Hadžidamjanovića. Diplomirao je slikarstvo na Aklademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Nikole Reisera (1977.). Na istoj Akademiji diplomirao je specijalku za grafiku kod prof. Frana Baće i prof. Antona Bićanića (1979.).

Prvu samostalnu izložbu priredio je u Muzeju grada Trogira (1971.).

Član je HDLU-a Zagreba i Rijeke, član LIKUM-a. Uz samostalne izložbe izlagao je na značajnim skupnim izložbama (Jugoslavenski portret u Tuzli i u Novom Sadu, Zagreb u djelima likovnih umjetnika, Biennale portreta u Rijeci, Biennale hrvatskog akvarela u Splitu, Šibenik u Mimari u Zagrebu, Triennale hrvatskog akvarela u Karlovcu i u Slavonskom Brodu). Živi u Zagrebu.






Nema komentara:

Objavi komentar