ponedjeljak, 11. svibnja 2015.

Obilježite Dan povijesti u Muzeju grada Trogira | petak, 15. svibnja



„Kako se na primjeru nekoliko oporuka može predočiti trogirska svakodnevica krajem 18. stoljeća“ saznajte dolaskom na predavanje dr. sc. Fani Celio Cega koje će se održati na Dan povijesti - 15. svibnja 2015. u 19:30 u Galeriji Cate Dujšin Ribar.




Drugi festival povijesti Kliofest 2015., održava se od 12. do 16. svibnja 2015. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. U okviru Festivala 15. svibnja - Dan povijesti obilježit će Pula, Rijeka, Split, Osijek, Beli Manastir, Požega, Kutina, Križevci, Koprivnica i naravno – Trogir


Dan povijesti u Trogiru obilježit će se u Muzeju grada Trogira – predavanjem dr. sc. Fani Celio Cega „Kako  se na primjeru nekoliko oporuka može predočiti trogirska svakodnevica krajem 18. stoljeća“ koje će se održati u Galeriji Cate Dujšin Ribar u 19:30.


    Oporuke su u svim vremenskim razdobljima predstavljale važan čimbenik ne samo za pravnu povijest i povijest društva određene države, nego i za povijest svakodnevice. U tom kontekstu možemo doživjeti i oporuke u doba klasicizma, poglavito krajem 18. st. Statutom grada Trogira koji je premda srednjovjekovni, ostao važećim i u vremenu klasicizma, određena su prava i obveze oporučitelja i svih onih koji su uključeni u pisanje oporuka.

     Na tom su tragu sastavljane oporuke plemkinja udatih za  građane i pučanki, čije primjerke oporuka predstavlja i ovo predavanje. Radi se o ženama koje pišu  svoju oporuku služeći se svojim djevojačkim prezimenom. Ono što je zajedničko za sve slojeve društva su obveze prema Crkvi i Hospitalu sv. Duha, želja da se podmire sve obveze kako bi one imale mira nakon smrti jer je neupitna njihova  rimokatolička vjeroispovijest.

    Obrađena je oporuka Anastazije r. Quarco koja, sudeći prema oporuci, nije bila toliko imućna,  s obzirom na to da je bila pripadnica nekoć moćnog trogirskog plemstva a i muževi su joj bili građani. Ipak, stanovala je u istočnom dijelu grada u kojemu je obitavalo bogato građansko i plemićko stanovništvo. Druga je obrađena oporuka Franke r. Grančić, koja obrađuje još jednu žensku osobu plemićkoga roda koja je bila u braku s pripadnicima građanskog sloja i nije bila toliko imućna, ali je također  živjela u starijem dijelu grada. Ostale tri oporuke sačinile su pučanke. Ivanica r. Šurija živjela je u Prigrađu, burgusu ili tzv. Pasikama predjelu u kojemu je živjelo pretežno siromašnije stanovništvo, ali sudeći prema oporuci Ivanica je ipak posjedovala nekretnine. Ostale dvije Franka r. Slade i Antonija (Antica) r. Vlašić živjele su na Čiovu, predjelu Balan i nisu bile imućne.          


     Na temelju analize nekoliko primjera oporuka iz vremena većeg prodiranja klasicističkih strujanja u grad krajem 18. stoljeća, ne možemo se oteti dojmu da se radi o oporukama sa vrlo malim sadržajem ostavine. Ali, uvidom u sadržaj povezujući se sa već poznatim načinom života krajem 18. st., možemo temeljem podataka iz oporuka  predočiti svakodnevicu žena koje su ih sastavljale.


Što se sve iščitalo iz spomenutih oporuka, kako se živjelo u Trogiru krajem 18. stoljeća, dođite provjeriti  u Galeriju Cate Dujšin Ribar 15. svibnja, u 19:30.


Kušajte i slušajte zanimljivu povijest na Dan povijesti u Muzeju grada Trogira!

Vidimo se!

:)




Nema komentara:

Objavi komentar