srijeda, 11. studenoga 2020.

Online radionica TRLJA u povodu Dana grada Trogira | STIVANJA 2020.

 

 

Logo Grada Trogira, predstavljen tijekom prošlogodišnje Stivanje, tvori motiv trlje (ili trilje, na trogirskoj cakavici - trje) koja je uklesana u kamen na brojnim lokacijama u povijesnoj jezgri grada. Sigurni smo da ste sigurno primjetili njih barem nekoliko, primjerice na cimatoriju ili pored crkve sv. Ivana Krstitelja... (a sigurno ste pronašli i brojne druge tragove u kamenu...) 

Upravo je motiv trlje inspirirao našu muzejsku pedagoginju Goranku Tomaš da za vas pripremi kratki vodič za izradu ploče za trlju, kako biste ovu staru antičku igru mogli igrati i kod kuće...

 




 

 

"Trlja je drevna igra koja se igrala u staroj Ateni te u starom Rimu. U gradu Trogiru naprimjer kod crkve svetog Ivana nalazimo na nekoliko uklesanih – ucrtanih primjera podloge za ovu igru. Trlju igraju dva igrača , a svaki igrač ima devet žetona. Pobjednik je onaj igrač koji napravi trlju odnosno postavi tri žetona na jednoj crti. Ova igra može trajati jako kratko, no s iskusnim igračima može trajati i poprilično dugo. Sedamdesetih godina 20. stoljeća trlja se još uvijek igrala po Trogiru, no nakon toga nažalost ovaj običaj se izgubio. Možda je ovo trenutak u kojem bismo trebali vratiti ovu lijepu jednostavnu igru u trogirske ulice" poručuje muzejska pedagoginja Goranka Tomaš.


 

 

Slobodno podijelite ovu online radionicu s prijateljima na društvenim mrežama te ih potaknite da se i sami okušaju i igri iz izradi!


Nema komentara:

Objavi komentar