petak, 19. lipnja 2020.

Prilog Europskim danima arheologije: istraživanja u okviru projekta Trogir Through Time



Od 19. do 21. lipnja se diljem Europe obilježavaju Europski dani arheologije - Journées Européennes de l’archéologie -  European Archaeology Days, manifestacija koja je u organizaciji  Ministarstva kulture Republike Francuske i Inrap-a (Institut national de recherches archéologiques préventives) prvi put održana 2019. godine s ciljem popularizacije arheologije.

Tim povodom donosimo priču o prošlogodišnjim istraživanjima u sklopu  hrvatsko-austrijskog Trogir Through Time projekta, znanstveno-istraživačkoga projekta u suradnji Muzeja grada Trogira, Instituta za arheologiju u Zagrebu i Austrijskoga arheološkog instituta Austrijske akademije za znanost u Beču.

Nakon arheoloških iskopavanja u trogirskoj gradskoj jezgri tijekom 2018. godine, a koja će uskoro biti objavljena u 88. broju Jahreshefte des Österreichischen Archäologischen Institutes in Wien u listopadu 2019. godine istraživanje je bilo fokusirano na prapovijesna nalazišta u trogirskome zaleđu. Dvotjedno istraživanje hrvatsko-austijskog tima obuhvatilo je terenski pregled te fotogrametrijsko i topografsko dokumentiranje devet prapovijesnih nalazišta: područje sjeverozapadno od gradinskog nalazišta Sutilija te s kompleksom Sutilija povezana utvrđenja Velika gradina i Baturova gomila u Baradićima, gradinsko nalazište Čurkovac iznad Bristivice s utvrđenjima Ćudine i Domazeti u njezinom neposrednoj okruženju, gradinsko nalazište Grad iznad Blizne Gonje i s njom povezana utvrđenja Brig i Gradina te gradinsko nalazište Oriješćak kod Vinišća.




Sutilija

Baradići



Riječ je o nalazištima u istočnome dijelu priobalnoga prostora između Šibenika i Kaštela koji se u antičkom razdoblju nazivao Hiličkim poluotokom po plemenskoj zajednici Hila koja je, prema starijoj grčkoj predaji, u protopovijesnom razdoblju nastanjivala ovo područje. Na ovom području su do sada registrirana čak 62 veća i manja gradinska nalazišta (gradine) te još 35 potencijalnih nalazišta ovog tipa koja svjedoče o intezitetu življenja na ovom području tijekom brončanog i željeznog doba.



Bristivica: Domazeti, Ćudine



Dokumentiranje nalazišta je obuhvatilo fotografiranje širega područja svakoga nalazišta pomoću bespilotne letjelice, uz precizna geodetska mjerenja dok su terenskim pregledom uz pomoć aplikacije za prikupljanje podataka zabilježeni vidljivi ostatci kamenih struktura te pokretni nalazi na površini nalazišta.


Blizna Gornja

Oriješčak




Terenski pregled obavili su Lujana Paraman i Martin Steskal uz pomoć arheologinje Ivane Čuline i studenata arheologije Mirele Grgić, Martina Bažoke i Zvonimira Kite, dok je za fotogrametrijsko i topografsko dokumentiranje bio zadužen Christian Kurtze. Paralelno s istraživanjem, u Muzeju je tekla i obrada pronađenih nalaza koje su obradile kolegice Marina Ugarković i Laura Rembart.



Oriješčak


Obrada nalaza u Muzeju grada Trogira






Rezultati istraživanja su tijekom ožujka i travnja pripremljeni za objavu u 16. broju Anala Instituta za arheologiju u Zagrebu

 
Pripremila:
Lujana Paraman





Nema komentara:

Objavi komentar