ponedjeljak, 27. travnja 2020.

Prošlost pod našim nogama: U tijeku je istraživanje rimskodobnog groblja Dobrić



 U nastavku donosimo najnovije vijesti iz naše povremene i popularne arheološke rubrike Prošlost pod našim nogama. Ovaj put, vijesti su vezane za istraživanje dijela glavnog rimskodobnog gradskog groblja koje se prostiralo na predjelu Travarica - Dobrić, o čemu nam je više informacija dala kustosica Lujana Paraman:

U tijeku je istraživanje dijela glavnog rimskodobnog gradskog groblja koje se prostire ispod prometnica i uz njih, na širem predjelu Travarica - Dobrić. Riječ je o segmentu groblja otkrivenog prilikom infrastrukturnih radova na rekonstrukciji ulice Put Dragulina, odnosno uz istočni dio ceste na križanju s ulicom Put Mulina, uz Policijsku postaju Trogir. 



Nalazi za sada svjedoče o 20-ak grobova male djece sahranjenih većinom u lijesu od keramičkih amfora, čiji oblici nam govore da je riječ o sahranama u razdoblju između 2. i 4. stoljeća. Važan je nalaz dijela zidova grobne arhitekture koji potvrđuju da je i gradsko groblje u Traguriju bilo uređeno i organizirano slično kao istovremena groblja drugih dalmatinskih gradova (poput primjerice Salone ili Jadere) -  uz glavne gradske prometnice pružale su se zidovima ograđeni grobišni prostori, vjerojatno obiteljskog karaktera, s nadgrobnim spomenicima (nadgrobne stele, žrtvenici, mauzoleji). Ispod nivoa groblja 2. - 4. stoljeća očekuju se nalazi i starijih sahrana iz 1. i 2. stoljeća.
Arheološki nadzor na projektu i zaštitno arheološko istraživanje vode kolege arheolozi iz tvrtke Kaukal d.o.o. iz Splita, pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Trogiru.





Ova istraživanja se nadovezuju na zaštitno istraživanje iz 2011. godine, kada je prilikom infrastrukturnih radova u sklopu EKO projekta na dijelu prometnice s južne strane PP Trogir pronađeno 28 grobova pokojnika sahranjenih u rasponu od 2./3. do 5./6. stoljeća. 

Inače, prvi nalazi grobova na širem području Dobrića zabilježeni su još prije 70 godina prilikom izgradnje zadružnog doma (današnja OTP banka), Mosorovog doma (današnji Trogir Holding) i sjevernog dijela kompleksa zgrada srednje škole, a zatim i tijekom 1970-ih i 1980-ih prilikom izgradnje kina Partizan i stambenih zgrada u produžetku, zgrade PP Trogir te srednje škole Blaža Jurjeva Trogiranina, a rimskodobni grobovi otkriveni su i na Travarici prilikom uređenja zgrade ribarnice i radova u skopu EKO projekta 2007. - 2009. godine. 
Nalazi svjedoče da je riječ o glavnom gradskom groblju formiranom oko prometnog čvorišta kod izvora Dobrić (današnje ulice Dr. Franje Tuđmana i Put Muline te dijelovi Kneza Trpimira i Bl. Alojzija Stepinca), gdje su antički Trogirani sahranjvani tijekom razdoblja od 700 godina. 
Na jugozapadnom rubu groblja, uz cestu prema Segetu sagrađena je u 5. ili 6. stoljeću i velika grobljanska crkva (možda ona koju izvori spominju kao sv. Barbaru), koju je ispod današnjeg trga kod ribarnice otkrio još Frane Bulić 1901. godine! Istraživanja ispod prometnice Bl. Alojzija Stepinca sklopu EKO projekta 2008. - 2009. pokazala su da je uz ovu crkvu gradsko groblje postojalo sve do kasnog srednjeg vijeka, odnosno do 16. stoljeća, dok se običaj procesije za Veliki četvrtak (o kojoj možete čitati na POVEZNICI) održao sve do prve polovice 20. stoljeća!







Najnovije vijesti iz Prošlosti pod našim nogama 
podijelite s prijateljima na društvenim mrežama:

Nema komentara:

Objavi komentar