četvrtak, 7. studenoga 2019.

Đani Martinić i Frane Šitum prvonagrađeni! Izložba radova Javnog natječaja za umjetničko rješenje za spomenik hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Trogiru otvara se 11. studenog 2019.!



Akademski kipari Đani Martinić i Frane Šitum osvojili su prvu nagradu za umjetničko rješenje za spomenik hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Trogiru. Odlučio je tako četveročlani ocjenjivački sud u sastavu Matko Mijić, akademski kipar, redoviti profesor na splitskoj Umjetničkoj akademiji, prof. dr. sc. Ivo Šimat Banov te predstavnici udruga branitelja i stradalih u Domovinskom ratu s područja Grada Trogira - Ivica Baturina, prof. i Lidija Medić. Druga nagrada pripala je akademskom kiparu Kažimiru Hrasti, a treća akademskom kiparu Tomislavu Šalovu.


U ponedjeljak, 11. studenog 2019. u 20:00 sati u Muzeju grada Trogira - Galeriji Cate Dujšin Ribar otvorit će se izložba svih deset radova pristiglih na Javni natječaj za umjetničko rješenje za spomenik hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Na izložbi otvorenoj do 22. studenog, osim nagrađenih radova, moći će se razgledati umjetnička rješenja akademskih kipara Tea Baučića, Marka Guigća i Darije Sinovčić, Duje Matetića, Hrvoja Urumovića, Nikole Džaje, Josipa Bosnića i Slavice Bubić Mihanović te Roberta Jozića i Filipa Tadina.




Ocjenjivački je sud izrazio zadovoljstvo brojnošću, odlikama i vrlinama pristiglih rješenja, istaknuvši da im je bilo izuzetno teško izabrati nagrađene. O prispjelim prijedlozima umjetničkih rješenja napisana su obrazloženja od kojih izdvajamo ona za nagrađene:



1. NAGRADA: akademski kipari Đani Martinić i Frane Šitum
Rad odlikuje jasnoća, odnosa brojnih poleglih, dijagonalnih i uspravljenih kamenih blokova, što predstavlja snažnu simboličku poruku od pada do uskrsnuća (sadržanog u centralnom bloku s perforiranim križem i tekstom „Lijepe naše). Dramatičnost i žrtva iskazana je polegnutim elementima koji uspravljajući se simbolički govore da nema smrti nego života. Ova svojevrsna instalacija – ambijent premda poštuje položaje i oblike stabala i cjelinu parka snažna je konstrukcija i istodobno je kontrast  hortikulturnom mobilijaru parka. U tom se kontrastu ističe  snažan plasticitet rješenja koji i pridonosi njegovoj vidljivosti i poruci. Premda obrazloženje govori o „suodnosu s mikro lokacijom parka Žudike“ ovaj geometrijski i konstruktivni organizam na podlozi lijepoga i skladnoga parka upravo kontrastom (i uz osvjetljenje) postaje nadaleko vidljivim, ali nikako nametljivim znakom štovanja i zahvalnosti.


2. NAGRADA: akademski kipar Kažimir Hraste

Temeljen  na elementima nacionalnog grba, tj. „kockicama“ koje se gradiraju u visinu, ova prividno geometrijska i hladna konstruktivna vokacija završava sa toplim, organičkim, a dimenzijama malešnim ali simbolički jakim detaljem - likom golubice simbolom slobode i mira. Uza sve nakane da se sačuva intimni prostor parka i njegove komunikacijske i vegetacijske vrijednosti,  ipak smještaj spomenika na granični zidić uz park na neki način otklanja njegovu vidljivost i nekako ga čini uzgrednim, usputnim i neovisnim o samome parku koji je sretno odmjereno mjesto. Dakle rješenje je više komunikacijski nego kontemplativno usmjereno, čime djelo dobiva svojstva znaka, a manje značenja.


3. NAGRADA: akademski kipar Tomislav Šalov

Ovo rješenje nastoji svojim kamenim blokovima („kušinima“) ukazati na narav graditeljskog ustroja cijeloga grada koji je u cjelini sretan spoj kiparstva i arhitekture. Polegli i malo uzdignuti „stećak“ sastavljen je od četiri kamena različitih veličina (dva veća i dva manja) među kojima se ukazuje pukotina koja opet sugerira i simbolizira žrtvu križa. Na vrhu desnoga gornjeg kamena u njegovom lijevom kutu je uzdignuti akcent u obliku stabla s grbom. Bočne strane kamena tretirane su „rukopisno“ klesarskim i kiparskim ručnim alatima. Nesumnjivo, jednostavan čist, svijetao, bijeli kamen kao i cijelo rješenje jakog plasticiteta i simboličkih naznaka te njegova jasnoća i jednostavnost lijepi je primjer smirene postojanosti i diskretne simbolike.



Veselimo se vašem dolasku na otvaranje izložbe koje će se održati u ponedjeljak, 11. studenog 2019. u 20:00 sati u Muzeju grada Trogira - Galeriji Cate Dujšin Ribar. Izložba će biti otvorena do 22. studenog 2019., od ponedjeljka do petka, od 9:00 do 14:00 sati.





Nema komentara:

Objavi komentar