petak, 12. listopada 2018.

Međunarodni znanstveni skup OSAM STOLJEĆA ŠTOVANJA GOSPE OD ANĐELA I PRVOG FRANJEVAČKOG SAMOSTANA U TROGIRU



U okviru obilježavanja 800 godina prvog franjevačkog samostana i crkve Gospe od Anđela u Trogiru - u spomen na dolazak svetog Franje u Trogir i gradnju prvog franjevačkog samostana u Hrvatskoj - 18. i 19. listopada 2018. u hotelu Sveti Križ u Trogiru - Arbaniji održat će se međunarodni znanstveni skup "Osam stoljeća štovanja Gospe od Anđela i prvog franjevačkog samostana u Trogiru".


Ovaj skup, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Splitsko - dalmatinske županije i u organizaciji Župe Gospe od Anđela - Trogir, Muzeja grada Trogira, Hrvatskog instituta za povijest, Hrvatskog mariološkog instituta, Društva za zaštitu kulturnih dobara Trogira "Radovan" i Ogranka Matice hrvatske u Trogiru okupit će 27 znanstvenika koji će predstaviti nova saznanja o povijesti te arheološkoj i umjetničkoj baštini područja župe Gospe od Anđela koje obuhvaća djelove trogirskog Malog polja i Kaštelanskog polja i kojoj, osim crkve Gospe od Anđela, pripadaju i crkva Gospe od Demunta, sv. Kuzme i Damjana, sv. Eustahija, crkva sv. Marte u Bijaćima i nova crkva sv. Marte u Planom.






Uz prezentaciju znanstvenih spoznaja, skup želi stanovništo trogirskog kraja bolje upoznati s lokalnom poviješću i nedovoljno poznatim kulturno-povijesnim nasljeđem područja Župe. U skupu će sudjelovati Ivan Armanda, Dunja Babić, Marijeta Babin, Irena Benyovsky Latin, Ivan Bodrožić, Anamarija Bralić, Tonći Burić, Stefano F. Cecchin, Fani Celio Cega, Ivor Karavanić, Miroslav Katić, Krešimir Kužić, Petar Lubina, Ljudevit Maračić, Žana Matulić Bilač, Andreja Nađander, Lujana Paraman, Mladen Parlov, Stanko Piplović, Danka Radić, Nikola Mate Roščić, Jure Strujić, Ivan Šuta, Ana Šverko, Željko Tolić, Jelena Tomasović Grbić i Zlatko Vlahek.

Župna crkva Gospe od Anđela bila je dio franjevačkog samostana koji je, prema predaji, 1214. godine osnovao Franjo Asiški osobno. Samostan s crkvom dao je u trogirskom Malom polju podići trogirski plemić Desa Lukin prije Franjine smrti 1226. godine. Uslijed ratnih opasnosti, samostan je obnavljan i rušen nekoliko puta (1315., 1420. i 1538.), pri čemu su se redovnici sklanjali u Trogir i njegovo predgrađe na otočiću. Konačno, franjevci opservanti i konventualci se u 16. stoljeću udomljavaju u samostanima na otoku Čiovu. Na području nekadašnjeg samostana, ponovno je sagrađena crkva koja se, krajem 16. i početkom 17. stoljeća, spominje kao crkva sv. Franje, odnosno sv. Marije, a o kojoj brigu vodi bratovština Bogorodice Anđeoske. Sadašnja je crkva Gospe od Anđela sagrađena u 19. stoljeću, nakon što se 1831. godine urušila ona starija...



Program i sažetke izlaganja koja će biti dio ovog međunarodnog znanstvenog skupa donosimo u knjizi sažetaka:


Veselimo se vašem dolasku!




_______________________________________________________
Podijelite ovu informaciju e-poštom ili na društvenim mrežama 
i na taj način doprinesite većoj vidljivosti događanja:

Nema komentara:

Objavi komentar