ponedjeljak, 23. srpnja 2018.

Tomislav Šalov, Robert Jozić i Goran Balić: Tradicija u kontekstu suvremenog u atriju Muzeja grada Trogira | izložba



 

U petak, 27. srpnja 2018. godine u 21:00 sat, u atriju Muzeja grada Trogira otvara se izložba "Tradicija u kontekstu suvremenog" trojice autora, kipara - Tomislava Šalova, Roberta Jozića i Gorana Balića


Više o izložbi koja će biti otvorena do 7. kolovoza 2018. pročitajte u predgovoru prof. Iva Babića:







Tomislav Šalov, Goran Balić i Robert Jozić su bivši studenti kiparstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Goran Balić i Rober Jozić zaposleni su na Umjetničkoj akademiji kao nastavnici gdje studentima prenose umijeće modeliranja.
Ovi kipari smatraju da nije svršeno s tradicijom kiparstva u kamenu. Svojstveno im je osjećanje za sakralno i lirizam koji se može izvući iz kamena.
Kamen, ta posvećena materija i  dalje zatravljuje  svojom tajnovitom poetikom; iz nje se još da toliko toga preoblikovati i prizvati. Tomislav Šalov se nagledao u djetinjstvu gromada i kamenja, većih i manjih bovana što strše iz tla, koji kao da jedva čekaju da im se doda minimalna intervencija, poneki biljeg pa da se prometnu u apstraktne skulpture.
Svi ovi kipari umiju vješto udarcima zubače i dlijeta postići alkemijske preobrazbe  od grubog i hrapavog do uglačanog i podatnog, mijenjajući samu narav krute materije.
Oni razgovaraju s tradicijom. Tomislav Šalov smatra da je dovoljno uklesati slovo u rimskoj kapitali pa da se prizove davnina. No, ne radi se tek o dosjetkama, oni se izražavaju na način koji očituje usavršeno klesarsko umijeće.
Goran Balić na kamenom jastuku, mekom i podatnom kao da je svilen, ispunjen paperjem postavlja pozlaćen, sjajan globus s križićem, insignijum kraljevske vlasti. Ipak, uz najbolju volju i na obzire prema starini i sakralnom ipak nije moguće izbjeći dojam blage, suspregnute ironije.
Za Roberta Jozića glava Laokona u samrtnom grču - školski uzorak, odljev u gipsu - ponovno isklesena u kamenu povod je za translacije u klasičnu starinu koja za kipara nije suvenir ili  restauratorski zadatak, već poticaj za nastavljanje i dijaloge.
Ivo Babić






Veselimo se Vašem dolasku! 


Nema komentara:

Objavi komentar