srijeda, 23. svibnja 2018.

Izložba "Trogirski bančić" otvara se u petak u atriju Muzeja grada Trogira


U petak, 25. svibnja 2018., u 19:30 u atriju Muzeja grada Trogira otvara se izložba "Trogirski bančić". Ova izložba dio je programa kulturno-turističke manifestacije Vridne ruke obale zagore i škoja koja se odvija u Trogiru od 24. do 27. svibnja...





"Bančić je u 20. stoljeću bio nezaobilazni dio kućnog inventara. Ova drvena klupica sastoji se od dvije noge te gornje plohe za sjedenje. Tri osnovna dijela najčešće su spojena s unutrašnje i vanjske strane na različite načine. Bančić se koristio za sjedenje u kući i izvan nje, znao je imati rupu u sredini za jedan, dva ili više prstiju kako bi se lakše mogao prenostiti na određeno mjesto. Ovaj komad namještaja krasi velika individualnost i raznolikost, iako slični u svojoj osnovi, bančići su izrađivani različito, kako po pitanju samog oblika tako i po pitanju vrste drveta, ovisno o željama i potrebama budućeg vlasnika te ovisno o vrsti drveta kojom se u datom momentu raspolagalo. Bančiće su izrađivali stolari, tako bi, npr. stolar Čičmir ispred svoje stolarske radnje na Čiovu, svake godine na svetog Antu prodavao bančiće ispred svoje butige (kazivač Zdravko Čorić). Osim stolara, bančiće su izrađivali svi oni koji su imali barem malčice smisla za obradu drveta. Od ostataka daski koje bi se našle po konobama uvijek ili često nastajao je bančić. Bančići su bili nezaobilazni dio svake ulice." navodi autorica izložbe Goranka Tomaš u predgovoru, te nastavlja:
"Ovom etnografskom izložbom namjera i nastojanje su mi bili terenski istražiti preostale bančiće trogirskoga kraja te sakupiti što je moguće više informacija o ovom prekrasnom komadu namještaja koji je bio sastavni dio života mještana ovog područja (u kojim se sve situacijama koristio, tko su bili ljudi koji su ga izrađivali...). U nastajanje same izložbe aktivno su bili uključeni građani kako bi se postigla što veća osviještenost o predmetima iz prošlosti koje pojedinci još uvijek posjeduju u vlastitom domu kao dio vlastite kućne zbirke iz najčešće emotivnih razloga, odnosno uspomena na pretke, iako se u nekim kućama bančići i danas aktivno koriste... Nekada su bančići bili stanovnici ulica, danas na tim istim ulicama više nema nijednog... ipak, svaka kuća još uvijek ima svoju priču o njemu - BANČIĆU."

Izložba će biti otvorena do 6. lipnja 2018. godine. Radno vrijeme izložbenog prostora je 10:00 - 13:00 te 17:00 - 20:00 sati.







Veselimo se vašem dolasku!

1 komentar:

  1. baš lipo... vraća me u ditinstvo. Ako proletim priko Trogira, svratit ću, sist na bančić i odmorit (stare) kosti.

    Svega lipoga,
    Nikša

    OdgovoriIzbriši