utorak, 27. veljače 2018.

Znanstveno-istraživački projekt „Trogir Through Time“ započet arheološkim istraživanjem u povijesnoj jezgri Trogira



Muzej grada Trogira započeo je projekt istraživanja povijesti Trogira i njegove okolice u razdoblju od željeznog doba (zadnje tisućljeće prije Kr.) do kraja antičkog razdoblja (5. - 7. st.). Projekt pod naslovom Trogir Through Time uspostavljen je tijekom 2017. godine  u suradnji Muzeja grada Trogira (Lujana Paraman, dipl. arheologinja) s Österreichische Archäologische Institut - Arheološkim institutom Austrijske akademije za znanost u Beču (priv.  doz. mag. dr. Martin Steskal), Institutom za arheologiju u Zagrebu (dr. sc. Marina Ugarković) te Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Trogiru (dr. sc. Miroslav Katić). Riječ je o nacionalnom i međunarodnom projektu od izuzetnog značaja za Trogir, tijekom kojeg se očekuje prikupljanje do sada nepoznatih podataka koji će predstaviti slabo poznatu povijest Trogira i omogućiti njezinu znanstvenu, stručnu, i naravno, turističku valorizaciju, ne samo na lokalnoj već i na europskoj razini. Interdisciplinarnim proučavanjem arheološke baštine šireg trogirskog područja želja je svih sudionika steći uvid u formiranje različitih aspekta kulturoloških identiteta za vrijeme najznačajnijih civilizacijskih promjena na ovom prostoru, do kojih dolazi interakcijom lokalnog stanovništva s novopridošlim Grcima, a potom i Rimljanima.


Projekt Trogir Trough Time: Arheološko istraživanje u povijesnoj jezgri Trogira | Foto: M. Steskal


Projekt Trogir Through Time  prva je službena suradnja hrvatskih institucija s Austrijskim arheološkim institutom u Beču na području Dalmacije te je za nadati se da će se isti, čije je trajanje predviđeno u razdoblju od 5 godina, uspješno realizirati na zadovoljstvo svih sudionika.

U okviru projekta, prvo arheološko istraživanje provodi se u povijesnoj jezgri Trogira, u prizemlju romaničke kuće u Ulici Matije Gupca, zahvaljujući susretljivosti vlasnice objekta gđe. Rose Berket. Kuća se nalazi u centru starijeg, istočnog dijela povijesne jezgre nastale nad ostatcima antičke urbanističke faze grada. Smještena je s južne strane glavnog gradskog dekumana koji se proteže od prostora današnjeg trga (antički forum) na istoku prema pretpostavljenom zapadnom rubu helenističkog i rimskodobnog grada u današnjoj Mornarskoj ulici. Paralelno s iskopavanjima, u Muzeju grada Trogira provodi se primarna obrada i crtanje te konzervacija i restauracija pokretnog materijala. Istraživanje i obradu materijala vode Lujana Paraman, Martin Steskal i Marina Ugarković.




Nema komentara:

Objavi komentar