utorak, 16. siječnja 2018.

I "Tica Trkačica" dotrčat će u Muzej grada Trogira u Noći muzeja 2018.!


Trinaesta Noć muzeja održat će se ove godine u petak,  26. siječnja, pod olimpijskim geslom Važno je sudjelovati i glavnom temom Muzeji i sport – brže, više, jače../citius, altius, fortius. Muzej grada Trogira i ove će godine prigodnim programima obilježiti ovu manifestaciju - planirane su radionice "Tica Trkačica", košarkaška utakmica na glavnom gradskom trgu, projekcija kratkog dokumentarnog filma s temom trogirskog sporta, zajedničko gledanje polufinalnih utakmica Europskog rukometnog prvenstva, stručno vodstvo stalnim postavom kao i tradicionalna tombola... Dok detalje o drugim programima donosimo uskoro, posvetimo sada pažnju radionicama "Tica Trkačica".





Radionice "Tica Trkačica" održat će se u Muzeju grada Trogira u petak, 26. siječnja 2018. ujutro u 9:00 te poslijepodne u 18:00 sati. Radionice su besplatne, a broj sudionika je ograničen zbog čega molimo sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje voditeljici radionica Goranki Tomaš na na e-adresu gogtomas@gmail.com, broj telefona 021 881 406 (birati 6) ili broj mobitela 099 670 7159.



A evo što o temi i sadržaju radionica kaže njihova voditeljica:

Sport je tjelovježba i natjecanje, fizička i mentalna aktivnost koja obogaćuje naš život. Današnje generacije puno sjede za ekranima te se tapkanje lopte slabo ili gotovo nikako ne čuje po ulicama grada. Taj sindrom modernih vremena nije poželjan, ali je itekako prisutan. Postoje pokušaji pojedinaca ili pojedinih grupa da ožive sportski duh među širom populacijom, no sve uglavnom prolazi stihijski. Ipak, postoje djeca koja treniraju, postoje obitelji koje svoju djecu odgajaju u sportskome duhu, a postoje i prijateljstva stvorena zahvaljujući treninzima i sportu. Sport okuplja ljude, u vidu vježbanja, ali i u vidu navijanja prilikom neke utakmice ili nekog drugog događanja. Hrvatska je s obzirom na veličinu i broj stanovnika definitivno sportska nacija te sport kao takav svakako zaslužuje pozornost. Napokon se umiješao i u muzeje zbog svoje priče, povijesti, zbog pojedinca, ali i zbog predmeta koji bi trebali postati ili već jesu sastavni dio muzeološke koncepcije.
Posljednji petak u siječnju rezerviran je za muzeje i za sove. Svi već znamo da je ova mudra ptica zaštitni znak Noći muzeja; malo manje nas zna da je ovogodišnja tema sport. Iz svih tih razloga crtat ćemo sovu kako trči koristeći se grafičkim tehnikama. No, nećemo samo sjediti i crtati, malo ćemo i vježbati, odnosno igrati igru za koju svi znaju, a i prošetat ćemo muzejskim stalnim postavom te ispričati par priča vezanih uz pojedine predmete i povijest našeg voljenog grada.



Veselimo se vašim prijavama i dolasku na Noć muzeja u Muzeju grada Trogira!




Ne zaboravite - VAŽNO JE SUDJELOVATI! :)




Nema komentara:

Objavi komentar