ponedjeljak, 16. listopada 2017.

Zavirili smo u izložbu "Emanuel Vidović i njegovi učenici"



Izložba Emanuel Vidović i njegovi učenici Cata Dujšin Ribar, Milan Tolić, Ivan Mirković, Silvije Bonacci Čiko i Antun Zuppa/Zupa otvara se u Galeriji Cate Dujšin Ribar  - sutra - 17. listopada 2017. u 19:30 sati. Tim povodom zavirili smo u Galeriju Cate Dujšin Ribar (baš kao što smo nekidan zavirili u donaciju koja će nam biti svečano uručena na sutrašnjem otvaranju izložbe! - zavirite i u nju klikom TU) da vidimo kako teku posljednje pripreme i što ćemo to imati priliku vidjeti od sutra do 31. listopada 2017.




Izložba započinje uljima i akvarelima Cate Dujšin Ribar - ipak je u povodu 120. obljetnice njenog rođenja ova izložba i postavljena...







Razgledavanje izložbe nastavljamo s djelima Emanuela Vidovića, gdje vidimo i sliku koja do sada nije izlagana! Riječ je o slici Žena pod velom na terasi u Chioggi iz (oko) 1906. godine. Saznajemo i da je žena pod velom - Vidovićeva supruga Amalia! 







Odmah zatim, slijede djela Vidovićeva učenika Ivana Mirkovića - osim slika, imamo priliku vidjeti i dvije njegove skulpture... Jedna od njih vidi se na prvoj fotografiji u ovom postu (a drugu ćete ipak morati doći pogledati sami... :) )


Ivan Mirković: Ribari, prva polovica 20. stoljeća



Nastavljamo dalje gdje nas osim ulja na platnu čeka i 21 sjajna karikatura Milana Tolića... izdvojili smo samo dvije - jedna prikazuje ljekarnika Ivu Babića, a druga mesara Petra Ivačića. Što mislite... koji je ljekarnik, a koji mesar? :)






Šetnju Galerijom Cate Dujšin Ribar nastavljamo razgledavajući djela Silvija Bonnaccija Čike, među ostalim gledamo kako Ribari vuku gajetu, 1927.





A svoje razgledavanje zaokružujemo Odmorom na livadi  Antuna Zuppe iz 1931. godine:






Moramo priznati, napravit ćemo još jedan đir, da dobro razgledamo ovu izložbu sastavljenu od umjetnina u vlasništvu Galerije umjetnina Split, Hrvatskog pomorskog muzeja Split, Muzeja grada Splita, Trogirskog dekanata, Zjene Čulić, Tomislava Bekavca, Iva Delalle, Ante Delalle, Radovana Slade - Šilovića i naposlijetku - domaćina Muzeja grada Trogira i popraćenu katalogom izložbe autorice kustosice Aleksandre Bilić Petričević.




Na koncu, preostaje nam samo podsjetiti vas da nam se svakako pridružite!






Izložbu su financijski poduprli Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Trogir.
Hvala!




Pozovite i prijatelje:

Nema komentara:

Objavi komentar