srijeda, 7. rujna 2016.

Petar Jakelić od 12. rujna u Muzeju grada Trogira



Izložba slika i crteža Petra Jakelića nastalih u razdoblju 1988. - 2016. godine otvorit će se u galeriji Cate Dujšin Ribar u ponedjeljak, 12. rujna 2016. godine u 20:00 sati.




iz kataloga izložbe PETAR JAKELIĆ SLIKE CRTEŽI 1988. - 2016.



PREDGOVOR


Prošlo je više od šest desetljeća otkad je zadivljenim pogledom Petar Jakelić ugledao svoju novu školsku zgradu na trogirskoj rivi. Nije mogao vjerovati da je tako lijepa zgrada zaista škola. Došavši iz rodnog Prugova nastaviti osnovnoškolsko obrazovanje bio je opčinjen ljepotom Trogira koju je tijekom sljedećih nekoliko godina svakodnevno otkrivao i upijao. Njegov urođeni likovni talent nije mogao doći u bolje okruženje, otočić satkan od kamena kojeg su stoljećima veliki majstori kamenarstva klesali u čudesne reljefe, skulpture, portale, crkve, palače... Marni i nadasve veliki ljudi poput učitelja Ante Luše, Mirka Slade-Šilovića, maestra Andra Sentinelle uočili su i poticali njegove likovne sposobnosti. Dakako, sve su te okolnosti bitno utjecale na formiranje Jakelićeve osobnosti u tim osjetljivim godinama odrastanja. U srcu Petra Jakelića Trogir ima posebno mjesto.


 
iz kataloga izložbe | PETAR JAKELIĆ: U OČEKIVANJU, 1988.

 

„Umjetnost ne predstavlja ono što je vidljivo, nego stvara vidljivo“ rekao je umjetnik Paul Klee, upravo tako Jakelić stvara svoj imaginarni svijet duboko povezan sa svojim rodnim krajem. Temeljne su životne vrijednosti od najranije dobi utkane u njegovo biće, kao i spoznaja o neraskidivoj vezi čovjeka s prirodom. Uz slavljenje krajolika, u njegovim lirsko poetskim vizijama glavnu ulogu ima lik žene, bilo da je prikazana poput putene djevojke, brižne majke ili izborane starice. Prikazi djevojačkih portreta nalik su antičkim portretima, čistih formi i jasnih kontura. Jakelić poštuje kompleksnost i slojevitost ženskog bića, diveći se ženskoj hrabrosti i bezgraničnoj požrtvovnosti. Odaje počast važnoj i zahtjevnoj ulozi žene u teškim životnim uvjetima krševitog kraja iz kojeg potječe, ali i ženama pomoraca u iščekivanju njihovog sretnog povratka. Sveprisutna je jaka simboličko – metaforička sugestivnost koja vodi u dimenziju snoviđenja.



iz kataloga izložbe | PETAR JAKELIĆ: SUSRET, 1995.

 

Metijerska vještina omogućava Jakeliću širok raspon likovnog izričaja:  osebujno kolorističko bogatstvo, od lazurnih do impasto namaza u slikarstvu, od raznovrsnih linija do finih, istančanih osjenčenja u crtežu. Slike gradi slažući plohe s nježnim prijelazima boja od zagasito oker do sunčano žutih tonova, od duboko modre do nebesko plave koje slobodno povezuje u smislene kompozicije. Prije svega kao izvrstan crtač lako materijalizira likovni osjećaj koristeći se različitim tehnikama - slikanjem u ulju, stvaranjem u grafici, zanimljivim kombiniranjem u frotaž crtežima. Suptilan osjećaj za liniju posebno izbija u frotaž crtežima u kojima suprotstavlja meke, glatke obrise ženskog tijela i hrapave površine krajolika.
Zadivljuje njegova vitalnost i inovativnost koju je pokazao recentnim akromatskim slikama dramatičnijeg naboja. Vrlo uspješno kombinira apstraktne dijelove pozadina i figura, vrtložno ih isprepliće stvarajući snažan dojam. Ostaje dosljedan svojem nadrealističkom imaginariju, prikazu ženskog lika, cijele figure ili samo portreta koji kao da izranjaju iz brda ili oblaka. Dinamiku ritma i osjećaj taktilnosti postigao je različitom gustoćom ploha te jakim svjetlosnim kontrastima.





 


Jakelićeva djela zahtijevaju od promatrača aktivno sudjelovanje te pozivaju na otvoreni dijalog. Poniranje u podsvjesno, opčinjenost Mediteranom i iskonskim životnim vrijednostima konstanta su Jakelićevog umjetničkog stvaranja koje je protkano uspješnim suživotom nadrealizma, apstrakcije te poetske izražajnosti.


Aleksandra Bilić Petričević




Program otvaranja obogatit će glazbenici Dakica Sanko na violini i Marin Limić na glasoviru.

Izložba u organizaciji Muzeja grada Trogira, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada Trogira i samog autora bit će otvorena do 30. rujna 2016. godine.  Može se razgledati svaki dan 09:00 - 12:00 te 17:00 - 20:00 u atriju Muzeja grada Trogira i galeriji Cate Dujšin Ribar.

Radujemo se vašem dolasku!
Ulaz je slobodan!








Nema komentara:

Objavi komentar