utorak, 20. svibnja 2014.

"Baština na moderan način" | "Za sva vrimena" u Muzeju grada Trogira

Izrazito bogat Vikend u muzeju je za nama. Europska noć muzeja obilježena je u subotu 17. svibnja programom "Baština na moderan način" u organizaciji Muzeja grada Trogira.

S ciljem inkorporiranja umjetnosti i nematerijalne baštine u ljudsku svakodnevicu, dio programa "izišao" je izvan Muzeja grada Trogira - na trg Gradska vrata. Ovaj se prostor pokazao kao izrazito pogodna pozornica za predstavljanje starih trogirskih plesova Šotića i Kvadrilje u izvedbi trogirskog kulturno umjetničkog društva koje, u cilju zaštite i očuvanja posljednjeg navedenog trogirskog plesa, nosi ime "Kvadrilja". Ovo je Društvo, osim tradicionalne gradske trogirske nošnje prikazalo posjetiteljima način na koji su se, uz pratnju mandolinskog orkestra, zabavljali stari Trogirani.



U okviru Europske noći muzeja, po prvi put su u spomenutoj nošnji nastupili najmlađi plesači ovog Društva, pokazavši pritom da plesna tradicija Trogira i u modernom vremenu može biti itekako živa i živopisna, da se radi na njenom očuvanju te da je posjetiteljima jako interesantna.



Nakon koncerta KUD-a "Kvadrilja", program se nastavio u Galeriji Cate Dujšin Ribar gdje je održana projekcija dokumentarnog filma "Iglom do zvijezda" autora Mladena Santrića. Ovaj dokumentarni film priča interesantnu priču trogirskog dizajnera Borisa Burića - Gene, a u ovoj europskoj večeri muzeja poslužio je kao uvod u njegovu izložbu "Nec plus ultra" čije je otvaranje uslijedilo nakon digitalne izložbe fotografija Iva Pervana  "Paralelna Dalmacija".





Izložbu "Nec plus ultra" prigodnim riječima otvorili su ravnateljica Muzeja grada Trogira dr.sc. Fani Celio Cega, viša kustosica i autorica popratnog kataloga Danka Radić, Boris Burić - Gena te Paulina Burić - autorica likovnog postava izložbe, a pjesmom je otvaranje obogatila klapa Čiovo. Izložba je za posjetitelje otvorena do 25. svibnja.




Zaključak koji nam proizlazi iz programa "Baština na moderan način" je možda najbolje citirati iz kataloga izložbe: "Naša je obaveza poticati i razvijati svijest, ali i praksu očuvanja kulturne i prirodne baštine kao bogatstva naše zajednice i vrijednosti bez koje nema ni osjećaja identiteta... Vrednovanje, čuvanje, obnavljanje i trajna briga za kulturnu i prirodnu baštinu obveza je svake generacije i svih razina upravljanja - od međunarodnih, državnih, regionalnih i lokalnih institucija do civilnih udruga, obitelji i pojedinaca."




U povodu Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, Muzej grada Trogira je osim cjelodnevnog besplatnog ulaza u Muzej, svim posjetiteljima ponudio prigodan večernji program pod nazivom "Za sva vrimena". S obzirom na glavnu temu ovogodišnjeg Dana muzeja - "Museum collectins make connections", odnosno akciju "Sakupljači pokažite svoje zbirke" u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra, potaknuli smo razmišljanje o nekadašnjoj trogirskoj svakodnevici i zavirivanju u materijalne obiteljske zbirke i arhive, ali i one nematerijalne - riznice sjećanja.





Gđa. Marija Seka Rožić odabrala je nekoliko najinteresantnijhi fotografija iz svojeg obiteljskog arhiva koje svjedoče o društvenom životu Trogira sa sredine prošlog stoljeća, ali i fotografije koje prikazuju običaje s početka stoljeća. Posjetitelji su, u ugodnoj i opuštenoj atmosferi, rado sudjelovali u večeri svojim sjećanjima na period o kojem se pričalo, a gđa. Rožić ispričala je brojne anegdote vezane uz Narodnu glazbu Trogir, sate baleta, pripremu i izvedbu kazališnih predstava, ali i cjelokupni način života i običaje.




 Na zvukove evergreena, podsjetili su nas "trogirski evergreeni", koje nije potrebno posebno predstavljati - slike govore dovoljno same za sebe! :)




Zahvaljujemo svim posjetiteljima, sponzorima i donatorima koji su pomogli da Europska noć muzeja i Međunarodni dan muzeja na poseban način budu obilježeni u Muzeju grada Trogira.


Za više fotografija posjetite Facebook stranicu Muzeja grada Trogira: https://www.facebook.com/pages/Muzej-grada-Trogira/281441038576135


:)




Nema komentara:

Objavi komentar