utorak, 30. ožujka 2021.

Projekt „Inamorajen śe tebi grade“: u Muzeju grada Trogira održane radionice na temu trogirske kiparske baštine

 

Dvorište Muzeja grada Trogira ugostilo je iznimno zanimljivu radionicu koja se, uz potporu Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, odvijala u okviru projekta Osnovne škole Petra Berislavića Inamorajen śe tebi grade.

 

 


Ova radionica, na temu trogirske kiparske baštine, nastavak je suradnje Škole i Konzervatorskog odjela u Trogiru, uspostavljene obilježavanjem prošlogodišnjih Dana europske baštine, s ciljem kontinuiranog djelovanja na području edukacije osnovnoškolaca o vrijednostima i značaju očuvanja kulturne baštine.

 

 



 

Tijekom prvog dijela radionice, u edukativnoj šetnji povijesnom jezgrom grada, djelatnice Konzervatorskog odjela upoznale su učenike s osnovnim pojmovima simbolike i ikonografije u umjetnosti, kiparstvom kao umjetničkom granom i vrstama kiparskih djela te motivom lava u trogirskoj kiparskoj baštini kao i sudbinom desetaka reljefa lavova koji su uslijed političkih previranja uništeni u prosincu 1932. godine (o čemu više možete saznati OVDJE). 

 

 



 

U dvorištu Muzeja grada Trogira, u neposrednoj blizini jednog od lavova koji se pripisuje vrsnom Nikoli Firentincu (pronađenog u Foši 2005. godine) odvijao se drugi dio radionice. Zahvaljujući akademskom kiparu Tomislavu Šalovu polaznici radionice upoznali su se s tradicijskim kiparskim alatima te su se, uz njegovu pomoć, okušali u obradi kamenog bloka.

„I ubuduće ćemo nastojati učenicima stvoriti uvjete za neposredno iskustvo procesa izrade umjetničkog djela, jer se baština ne može vrednovati isključivo temeljem povijesno-umjetničkih kriterija, a bez razumijevanja kreativnog i radnog procesa.“, istaknula je Jasna Popović, pročelnica Konzervatorskog odjela u Trogiru.

 

 


 

 Uvijek se razveselimo zanimljivim radionicama, zainteresiranim učenicima i rado sudjelujemo u projektima poput ovog. Iz tog razloga izuzetno nam je zadovoljstvo najaviti još jedan kulturno-baštinski projekt koji će, uz potporu Centra izvrsnosti SDŽ, predstaviti Srednja škola Ivana Lucića izložbom u svibnju, o čemu više informacija donosimo uskoro.

 

 


Nema komentara:

Objavi komentar