petak, 15. studenoga 2019.

(N)ova "Godina od sto čuda" od utorka u atriju Muzeja grada Trogira



U povodu Međunarodnog dana djeteta i ove će godine atrij Muzeja grada Trogira uljepšati izložba Godina od sto čuda autorice Goranke Tomaš i polaznika radionica u Muzeju grada Trogira. Što su tijekom protekle godine pripremile njihove vrijedne ruke, moći ćete razgledati od 19. do 30. studenog 2019., od ponedjeljka do petka, ujutro od 9:00 do 13:00 sati. Ovog puta nema službenog otvaranja izložbe, ali zato ima 30 preslatkih poklončića koji očekuju prvih 30 djece-posjetitelja! 😉

_____________________________________________________________
 Generalna skupština UN-a je 20. studenog 1959. godine usvojila "Deklaraciju o pravima djeteta", a 1989. godine "Konvenciju o pravima djeteta". Od 1989. na dalje, u cijelom se svijetu 20. studenog obilježava Međunarodni dan djeteta s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece.
______________________________________________________________






 Više o izložbi rekla je muzejska pedagoginja Goranka Tomaš, voditeljica radionica:


Pedagoške radionice Muzeja grada Trogira održavaju se kroz cijelu godinu ovisno o mogućnostima, potrebama te interesu učitelja, odgajatelja, roditelja... Isto tako, radionice se održavaju i na upit pojedinih ustanova, udruga i slično. Pedagoška aktivnost muzeja nastoji izlaziti ususret svima koji pokažu interes za ovaj oblik muzejskog djelovanja. Ova muzejska grana stalno se gradi i usvaja nove spoznaje ovisno o iskustvima i spoznajama u datom periodu. Sve se mijenja, pa se tako mijenjaju i potrebe, zahtjevi i htijenja - iz godine u godinu. U skadu sa prije spomenutim, muzejski pedagog nastoji pratiti trendove te unositi svježinu i nove spoznaje u pedagošku aktivnost. U proteklom razdoblju obilježili smo Božić, pratili smo Grincha, osvrnuli smo se na Valentinovo, a zatim je stiglo proljeće. U svibnju smo bili jako okupirani spizom i 24. EMA-om, da bi posljednji dan škole obilježili recikliranjem. S početkom nove školske godine družili smo se s grdelinima Tomislava Šantića, a nakon toga odlučili smo biti dio kolektivne svijesti naš male zemlje posadivši stablo murve. Dotični period završio je radionicom na temu muzejskog putta; veselog razigranog dječarca koji donosi radost svima nama. Osim radionica u proteklom razdoblju ostvareno je nekoliko izložbi (izložba u suradnji s udrugom Vaterstetten; izložba na temu 24. EMA-e te u rujnu izložba u suradnji s obitelji Nakir na temu Gospe od Prizidnice).

Iza nas je još jedno uspješno razdoblje u kojem su polaznici pedagoških radionica bili djeca različite dobi kao pojedinačni posjetitelji, zatim pojedini razredi te članovi udruga. Ostvareno je nekoliko novih suradnji te je uloženo puno truda kako bi posjetitelji, korisnici i suradnici bili zadovoljni.

Kada netko vidi gotov proizvod dotičan najčešće, zaključuje na osnovu učinjenog, no iza tog takozvanog gotovog proizvoda stoji cijeli jedan, nevidljivi spektar mrvica koje tek u svojoj konačnici čine djelo!  


Veselimo se vašem dolasku na izložbu, kao i na sve buduće radionice Muzeja grada Trogira koje nas očekuju u novoj godini od sto čuda!

Dobro nam došli!



Nadamo se da ćete pozvati i prijatelje:

Nema komentara:

Objavi komentar