petak, 8. ožujka 2019.

Sretan Dan žena uz malu online izložbu ženskih portreta iz Muzeja grada Trogira











U povodu Dana žena Muzej grada Trogira pripremio je malu, tematsku online izložbu sačinjenu od tek pet umjetničkih djela koja se čuvaju u Muzeju grada Trogira, a koja su djelomično prikazana i na ovogodišnjoj čestitci za Dan žena.





Kao okvir naše čestitke korištena je fotografija "najstarije žene" koja se nalazi u Muzeju grada Trogira. Da pojasnimo - riječ je o nadgrobnom reljefu s prikazom žene koja prede. Ovaj je reljef izrađen od mramora, datiran je u 3. ili 2. stoljeće prije Krista, a nalazi se u lapidariju:







Sljedeća sastavnica čestitke i ove online izložbe je autoportret kojeg je 1931. godine naslikala Cata Dujšin Ribar i koji je dio stalnog postava Galerije Cate Dujšin Ribar. Više o umjetnici koja je rodnom gradu prije 41 godinu poklonila dio svojeg bogatog opusa možete pročitati pod naslovom Foto-putovanje kroz punokrvno i intenzivno proživljen život






Cata Dujšin Ribar, vrsna portretistica, portretirala je i Gretu Gjanković. Ovaj je portret uselio u Muzej grada Trogira 2016. godine, kada ga je Muzeju grada Trogira poklonila obitelj Pjera Skrivanelija o čemu više možete saznati pod naslovom GRETA GJANKOVIĆ USELILA U GALERIJU CATE DUJŠIN RIBAR | obitelj Pjera Skrivanelija darovala Muzeju grada Trogira djelo C. Dujšin Ribar 








Nepoznati autor 1698. godine naslikao je četiri portreta članova obitelji Andreis. Jedan od njih, koji je kao i ostali uokviren u  drveni izrezbareni i pozlaćeni okvir sa biljnim i cvijetnim motivima, portret je Lucije Andreis, rođene Marković. Na poleđini portreta napisano je:
LVCIETA AEQVITIS PETRI
MARCOVICH ET COMITISSAE
MARGARITHAE CACICH FILIA
YXOR Q. IACOBI ANDREIS
ANNO DNI MDCIIC







Naš posebni prilog za Dan žena zaključit ćemo još jednim autoportretom Cate Dujšin Ribar, ovim iz 1938. godine:







Fotografije i priprema:
Maja Maljković Zelalija




Nadamo se da vam se naša prva mala, tematska online izložba svidjela te da 
ćete pozvati prijatelje na društvenim mrežama da je razgledaju: 


Nema komentara:

Objavi komentar