ponedjeljak, 18. veljače 2019.

Diplomska izložba Tonća Crnkovića u Galeriji Cate Dujšin Ribar




U četvrtak, 21. veljače 2019. u 20:00 sati u Muzeju grada Trogira - galeriji Cate Dujšin Ribar otvorit će se diplomska izložba Tonća Crnkovića koji, krećući se gradom, primjećuje da je većina prolaznika "zadubljena" u sadržaj reproduciran na ekranima njihovih pametnih telefona i nije svjesna onoga što se oko njih događa. Tu spoznaju odlučuje iskoristiti kao glavnu, ali ne i jedinu referencu za svoj rad...






Djelo Tonća Crnkovića sastoji se od skulpture osobe prirodne veličine, načinjene od poliester smole, u položaju kontraposta. Ona u ruci drži smartphone uređaj, a u pozadini se nalazi crni monolit.
Danas gotovo svatko posjeduje smartphone, uređaj koji nam omogućava pristup obilnom sadržaju interneta i olakšava dolazak do informacija te razrješavanje određenih nedoumica. Unatoč tome, istraživanja su pokazala da većina korisnika uređaj upotrebljava za pristup nekolicini društvenih mreža i popularnim mrežnim stranicama poput Youtubea. Provođenje takvih akcija iskorištava vrlo mali postotak potencijala ovog predmeta, a osim toga, prema umjetnikovom mišljenju, uvelike povećava mogućnost manipuliranja njegovih korisnika slanjem subliminalnih poruka. 




Drugu referencu preuzima od remek djela Stanleya Kubricka 2001: Odiseja u svemiru iz 1968. godine. Riječ je o monolitu koji se pojavljuje nekoliko puta kroz film, a predstavlja svojevrsni evolucijski napredak. Prema Crnkoviću monolit njegovog rada ima dva značenja koja se međusobno isprepliću. Naime, njegovo prvo značenje je da predstavlja ljudsku podsvijest, dok je drugo preuzeto od samog Kubricka. Drugo značenje zapravo u relaciju dovodi smartphone uređaj i monolit te ih međusobno uspoređuje, mogli bismo reći i poistovjećuje. Osim što imaju dosta slične fizičke karakteristike, jedan predmet je direktan produkt drugog tj. smartphone uređaj direktno proizlazi iz evolucijskog napretka, a koriste ga njegovi proizvođači (ljudi). Na taj način umjetnik vješto fuzira sva tri dijela skulpture. 
Crnković ovim radom želi reći da nemaju sve sfere evolucijskog napretka pozitivne aspekte, ali on ne kritizira, niti generalizira, već daje realnu sliku današnjice i potiče na razmišljanje i kritičko propitivanje.  







Izložba će biti otvorena do 28. veljače 2019.


Veselimo se Vašem dolasku!




Pametnim telefonom ili na neki drugi način - podijelite ovu informaciju
s prijateljima na društvenim mrežama te zajedno posjetite izložbu:



Nema komentara:

Objavi komentar