četvrtak, 3. kolovoza 2017.

Izložba Lito na tiramolu od ponedjeljka u dvorištu Muzeja grada Trogira



U ponedjeljak, 7. kolovoza u 20:00 sati u dvorištu Muzeja grada Trogira otvara se izložba "Lito na tiramolu" - izložba čijih 26 izlagača zajedno ima 196 godina! :)





Ova izložba dječjih radova rezultat je pedagoških radionica održanih u lipnju i srpnju u Muzeju grada Trogira pod vodstvom muzejske pedagoginje Goranke Tomaš. Na radionicama su sudjelovali, a na izložbi će svoje ljetna umjetnička djela pokazati Marina Brešan, Anja Buble, Tereza Buličić, Gabriela Debak, Mia Dragan, Roza Frana, Karla Golubičić, Mirna Guina, Noemi Karadžo, Vlatka Keča, Roza Knežević, Noa Lovrić, Karla Mamut, Feodora Ilijana Mitar, Iva Muštra, Sara Paraman, Matea Pažanin, Petra Plejić, Bruna Princivali, Iva i Marta Radić, Bartul Senjanin, Marjeta Šijan, Luna Tironi, Nikolina Vuletić i Lea Žižak. Jesmo li spomenuli da najmlađa izlagačica ima tek 4 godine, a najstarija 11? :)



https://www.facebook.com/muzejgradatrogira/

https://www.facebook.com/muzejgradatrogira/


"Škola je završila i lito je počelo, a taj summer time u našemu je gradu uvik nekako poseban, na ovaj ili na onaj način. Počele su gužve, vrućina, grintavost, fjaka, ali počelo je i more, kupanje, sunce, litnji kapelini, šušur, tanke veštice, majice na špaline, vesele boje... jednom riječju - živost.
Velike su oscilacije u načinu života grada Trogira zimi i liti... zimi nas nema nigdi po kalama, a liti nam se većini život uglavnom okrene za oko 360 stupnjeva. Iz svih tih, malih i velikih razloga, nastala je ova izložba.
Danas svi posjedujemo fotoaparate pa fotografiramo i imamo  fotografije; malo nas, običnih smrtnika, ima umjetničku sliku lita.
Liti su dičini praznici, pa se uglavnom (čast izuzecima, naravno) ni ne vataju pinela.
Ipak, lipo je imati umjetničku sliku tog nezaboravnog godišnjeg doba..", piše Goranka Tomaš u predgovoru izložbi, te nastavlja...


https://www.facebook.com/muzejgradatrogira/

"Ova izložba nastala je kao rezultat nekoliko radionica na kojima su djeca različite dobi, po svom vlastitom nahođenju, slikala doživljaj ljeta. Susreli su se s platnima formata 80 x 50 cm te im je, s obzirom na tu veličinu, izazov bila i proporcija. Polaznici radionica prvo su skicirali olovkom dok je sljedeća faza bila slikanje temperom. Kroz ove radionice učili su o skladu boja, načinu nanošenja boje na platno, smislu skiciranja, motivima i doživljajima ljeta i naravno, ono najvažnije - o slobodi izražavanja.
Moderno doba stalno nas uči o pojmu savršene ljepote, često se čuje izraz: A to su ti dječji radovi... ili... To ne može biti dovoljno dobro...
Ovo mi je prigoda da se prisjetim slavnoga Picassa i njegovih radova koji su u puno navrata radovi djece vrtićke dobi, naravno, u svojoj osnovi... i pritom ništa i nikoga ne umanjujem..."


https://www.facebook.com/muzejgradatrogira/


"Ovo mi je i prigoda da slučajnom čitatelju ukažem na činjenicu da NE POSTOJI DJEČJE I ODRASLO u likovnosti - postoji samo izraz ili impresija o nečemu koju netko izražava na ovaj, a netko drugi na onaj način. Naš sud ili pak mišljenje uopće, u toj priči nije bitan, jer je uvijek subjektivan...
Bitna je sloboda poteza pinelom i ljubav prema onome što stvaraš...
Djeca imaju najviše slobode u glavi; SLOBODE duha, o kojoj svi sanjamo, i zato bi bilo krajnje vrijeme da im se divimo i da učimo od njih...
Dječja su likovna ostvarenja prekrasna umjetnička djela koja nam oslobađaju dušu tako punu svega... Guštajmo u njima i prestanimo biti suci; budimo slobodni, jednostavni i dobri... dozvolimo sebi da nam samo jedan osmijeh uveseli dan. Na ovim malim djelima krije se puno, puno osmijeha i svi oni čekaju da nas uvesele - samo to i ništa drugo!"


https://www.facebook.com/muzejgradatrogira/


Ponekad se na zidu neke kuće pojave dvije kolone mrava koji šeću u suprotnome smjeru; svaki mrav, ali doslovno svaki, javi se ovome drugome koji hodi u suprotnome smjeru i ne traži od njega ništa, samo mu nešto prenosi... U tome svijetu, nikome nije bitno koliko je tko star ili mlad, koliko tko ima čega u glavi... bitno je da su oni svi skupa MRAVI i da se poštuju, pa se u skladu s time i ponašaju...
Bilo bi dobro da i ljudi, barem dikod, postanu mravi...

Živija osmijeh, dobra vibra, kreativnost i naravno - Živija SUMMER TIME!, zaključuje Goranka Tomaš u predgovoru izložbi





Izložba će biti postavljena u dvorištu Muzeja grada Trogira do 31. kolovoza 2017. godine.


Veselimo se vašem dolasku!



Pozovite i prijatelje :)

 

Nema komentara:

Objavi komentar