petak, 9. rujna 2016.

MANȈŚTRE I BÕBA Ricetȗra źa pjatȃnce po trogĩrśku | predstavljanje knjige



U četvrtak, 15. rujna 2016. godine s početkom u 20:30 u Galeriji Cate Dujšin Ribar održat će se predstavljanje knjige Duška Geića „MANȈŚTRE I BÕBA Ricetȗra źa pjatȃnce po trogĩrśku“. Knjigu trogirskih recepata u kojoj su recepti „tek medij ... kojim će se fiksirati jedan jezik, dijalekt zapravo, onaj trogirski cakavski, kojeg više nigdje nije moguće čuti, ...“ predstavit će dr. sc. Ante Jurić, Živko Skračić i Ivanka Mijić





Čak i ako niste ljubitelji manistre i boba, ovu MANȈŚTRU I BÕB ćete sigurno zavoljeti! U njoj vas, osim naravno one za manȉśtru i bõb očekuju i brojne druge ricete za Śpȋźu o marȇndik i marendȋnik (spomenimo samo Jȃje u śȏrbulu, Patȁte iź lũga, Śpũźe na gradȅle, ...), zatim za Jũve i vȁriva – kao primjerice Angrȋź na ȗje, Cȋcer na ȗje, Divjȏ źȇje lȅśo, ... Poglavlje Jićâ o rȉbe i śkȍjak naučit će vas (ili podsjetiti...) kako se u Trogiru sprema Bakalãr na bjȃnko a kako na brujȅt (i to nekoliko verzija!), Riźȍt o prilȉpci, Śȉpa śu bobȏn, ... Naravno, tu je i poglavlje Jićȃ o mêśa i śu mêśon (Źȇc cȉjovski, Cȉjovski faźȃn, Ôrźo ȍli ti ga opȁk, Kaśtradȋna śu crnin kupȕśon, Trȉpice, Trogĩrśka paśticȃda, ...). Na kraju, trebalo bi se zasladiti ali i nešto popiti... stoga vas u knjizi čekaju i poglavlja Slaka i slakarije (naravno s receptima za  Rafijȏle (śtȏ komadĩk), Roźȃda, Paradiźȅt, Krokȁnat, ...) i Bȉbiti (unutar kojeg možete lako naučiti kako napraviti Domãći pelȋnkovac, Rogacȕśu, Roźȍlij, ...) 


Ova je knjiga Duška Geića, u izdanju Združenih artista Trogir, obogaćena fotografijama skulptura Matka Mijića. Urednica knjige je Daniela Kontić – Strojan, a likovna urednica i lektorica Ivanka Mijić. Tisak knjige svojim prilozima potpomogli su Grad Trogir, dr. Vesna i dr. Lovre Slade, Ljerka i Vlado Slade – Šilović te Ana i Slobodan Mavar.




Knjiga  po cijeni od 120,00 kuna već sada se može kupiti u Muzeju grada Trogira, dok će na predstavljanju njena cijena biti prigodno snižena.




Veselimo se Vašem dolasku!
Ulaz je, kao i uvijek, slobodan!




Nema komentara:

Objavi komentar