ponedjeljak, 1. kolovoza 2016.

OSMICA ZA OSMI | 8 ideja za provođenje vrućih kolovoških ljetnih večeri


Popili ste jutarnju kavicu, napravili zalihe šalše za cijelu godinu, popodne ste malo zaplivali, pročitali svoje ljetno štivo... i sada ne znate što biste radili navečer? 

Pripremili smo zato Osmicu za osmi – nudimo vam 8 dobrih ideja za provođenje vrućih kolovoških ljetnih večeri!






~ 1 ~

Dobrodošlicu kolovozu poželite izuzetnim glazbenim iskustvom!

Vrsni violist  (i „splitski zet“) Vladimir Kossjanenko nastupit će s vrsnom pijanisticom Vesnom Podrug Kossjanenko u Galeriji Cate Dujšin Ribar, 1. kolovoza u 20:00 sati.  Ovaj je glazbeni par u okviru Ljetne glazbene škole 2016. – International Music Summer School 2016 – za trogirsku publiku priredio Romancu za violu i klavir op. 85 (Max Bruch), Sonatu u Es duru op. 120/2 (Johannes Brahms), Suite Italienne (Igor Stravinsky) i Sonata per la Gran Viola (Niccolo Paganini).

Počastite svoje slušne receptore svojim dolaskom na ovaj koncert!




~ 2 ~

Nakon što ste počastili svoje slušne receptore, jednako zaslužuju i vidni receptori!

U okviru 2. Međunarodnog tjedna mladih očekuje vas otvaranje izložbe „Trogir – grad sretnog trenutka“ koje će se održati u atriju Muzeja grada Trogira, u petak 5. kolovoza s početkom u 20:00 sati. 

Izložbu fotografija koju će otvoriti gradonačelnik Trogira g. Ante Stipčić i predsjednik Savjeta mladih grada Trogira Ante Škrobica svojim će glazbenim umijećem obogatiti Iva Pecotić na violini, a kroz program će vas voditi Jelena Đorđević. Izložba će biti otvorena do 8. kolovoza, a možete je razgledati ujutro 09:00 – 12:00 te poslijepodne 18:00 – 21:00.




~ 3 ~

U ponedjeljak, 8. kolovoza 2016. u dvorištu Muzeja grada Trogira poslušajte kratke vokalno-instrumentalne skladbe te stihove trogirskih pjesnika od renesanse do naših dana. Nastupaju Marinko Prga, Duško Geić te Vokalni ansambl Frottola. Program posvećen 450. obljetnici Sigetske bitke počet će u 21:00 sat.




~ 4 ~

ANIMALISTIKA, izložba crteža Gorana Jeličića otvorit će se 9. kolovoza 2016. u 21:00 sati u atriju Muzeja grada Trogira




Goran Jeličić rođen je 1986. u Splitu. Završio je fotografski odjel Škole za primjenjenu umjetnost i dizajn u Splitu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Splitu diplomirao je slikarstvo 2012. godine u klasi profesora Matea Perasovića. Bavi se slikarstvo,, crtežom, grafikom, fotografijom i mozaikom te iza sebe ima brojne likovne projekte i priznanja te nekoliko radova u javnim prostorima. Živi i stvara u Muću.

Uskoro opširnije...




~ 5 ~

Ljetna glazbena škola  – International Music Summer School 2016 – nastavlja se još jednim sjajnim nastupom: mezzosopranistica Vera Obukhova i bariton Vlatko Belas priuštit će vam lijepu glazbenu večer u Galeriji Cate Dujšin Ribar u srijedu, 10. kolovoza od 20:00 sati.




~ 6 ~

Na istom mjestu, u isto vrijeme i dan nakon - u okviru sadržajno bogate Ljetne glazbene škole - 11. kolovoza 2016. održat će se Večer glasovira. Tko će nastupiti i s kojim repertoarom neka ostane mala tajna koju ćete otkriti svojim dolaskom u Galeriju Cate Dujšin Ribar u 20:00 sati. 





~ 7 ~

Kolovoz u Muzeju grada Trogira nastavlja se izložbom Ljerke Vladović „Reciklirana ljepota“. Ova izložba radova nastalih u tehnici kolaža otvorit će se 17. kolovoza 2016. u atriju Muzeja grada Trogira. Program, koji će glazbeno obogatiti bariton Borben Vladović započinje u 21:00 sat




„Kolaži Ljerke Vladović spajaju obilje blistavosti i profinjenost , s mjerom hedonističke općenitosti ali i intimne. Repertoar oblika nije slučajan, preslik je raspoloženja i ukusa, s formama krika i treptaja, s tjelesnošću vidljivom i izvan senzualiziranih stanja... Kolaži Ljerke Vladović izgledom i unutrašnjim nabojem djela su neosporne kvalitete, s izazovom začudnosti pri iščitavanju...“ stoji u predgovoru autora Stanka Špoljarića.
Kako biste se uvjerili u istinitost njegovih riječi – svakako dođite na otvaranje izložbe... Ukoliko ne stignete – Recikliranu ljepotu moći ćete razgledati sve do 29. kolovoza.

 Uskoro opširnije...





~ 8 ~

Naposlijetku - ili kao šećer na kraju jedna istinska poslastica – premijera dokumentarnog filma „Klapa o´ moga Trogira“ nagrađivanih autora Tonija Košćine i Ivane Orešić održat će se u dvorištu Muzeja grada Trogira 27. kolovoza u 21:00 sat



Ovaj dokumentarni film obrađuje osnutak i prve uspjehe klape Trogir od 1964. do 1974. Kultnu trogirsku klapu autori prate kroz svjedočanstva protagonista toga vremena uz brojne fotografije, zapise i glazbene izvedbe. Ističu i njen nastup na prvom Festivalu dalmatinskih klapa Omiš koji ove godine slavi jubilarnih 50 godina djelovanja. Film ima iznimnu kulturno-povijesnu važnost za klapsko pjevanje koje je 2012. godine upisano na UNESCO–v Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, ali i za grad Trogir koji je također pod zaštitom UNESCO–a.
Autorima Ivani Orešić i Toniju Košćini “Klapa o' moga Trogira” drugi je dokumentarni film koji se bavi temom kulturnih dobara pod zaštitom UNESCO–a. Njihov prvi dokumentarni film "Čuvarice okusa", koji predstavlja hrvatsku mediteransku prehranu, premijerno prikazan također u Muzeju grada Trogira, prikazan je u okviru mnogih međunarodnih festivala, a na jednom od njih - “ITF' CRO/Međunarodnom festivalu turističkog filma” osvojio je nagradu za najbolji scenarij.







Vidimo se u Muzeju grada Trogira!
:)


Nema komentara:

Objavi komentar