srijeda, 3. kolovoza 2016.

Animalistika Gorana Jeličića u Muzeju grada Trogira



Izložba crteža Gorana Jeličića „Animalistika“ otvorit će se
u atriju Muzeja grada Trogira u utorak, 9. kolovoza 2016. godine u 21:00 sat.




„Goran Jeličić  umjetnik je kojeg posebno zaokuplja ritam kao likovni element. To nam pokazuje odabirom životinja kao likovnog motiva. Životinjsko je tijelo još življe i neukroćenije od ljudskog te izrazito leži takvom slikarskom senzibilitetu. Za postizanje bogastva linija, dinamike ritma, Goran je izabrao savršenu tehniku -  crtanje kistom umočenim u tuš. Ovisno o jačini pritiska kista postiže se deblja ili tanja linija; kistom se stvara najmekši prijelaz iz tanke linije u plohu. Linije tijela psa, konja, pijetla... živo se prelijevaju od krajnje tankih do krajnje debelih dočaravajući nam pokret i karakter pojedine životinje. Goranovi crteži – kroki nastaju u dahu, s nekoliko linija postiže psihološke osobine životinje. Svojim umijećem uspjeva ukrotiti kist koji se s lakoćom u njegovoj ruci okreće, poskakuje, ostavljajući na papiru bogtastvo raznovrsnih linija koje uspješno komponira u zanimljive crteže. Oštrim okom on hvata trenutne zanimljive pokrete, obrise koji nam otkrivaju svu ljepotu i posebnost pojedine životinje i upravo ta brzina izvlači ono najbolje iz Gorana, spontanost i neusiljenost. Kroki je način crtanja koji zahtjeva od umjetnika da se koncentrira na ono bitno, suštinsko, ne dozvoljavajući crtežu zagušivanje detaljima. Ujedno Goranovi krokiji mogu biti osnova za studioznija umjetnička djela, jer u osnovi je svakog slikarskog djela kvalitetan crtež.




Živući u idiličnom Muću, Goran je oduvijek okružen životinjama te ne čudi njegov odabir likovne teme. Dinamičnost i razigranost psa, gracioznost i dostojanstvo konja, lepršavost i energičnost pijetla, staloženost i mirnoća krave... Goran dojmljivo prenosi na papir, pokazujući svu raskoš životinjskog svijeta. U tom svijetu nema iskvarenosti, pretvaranja, tu je sve iskreno, prirodno, i tu se umjetnik poput Jeličića osjeća dobro i sigurno. On istinski razumije i nadasve poštuje sva živa bića i mi to osjećamo gledajući njegova djela.




Goran Jeličić mladi je umjetnik koji je na početku svog stvaralačkog puta. Prvom samostalnom izložbom predstavio nam se kvalitetnim ciklusom animalistike. Pokazujući se kao izvrstan fizionomist životinja, vješt crtač te vrsan poznavatelj životinjske ćudi, napravio je dobar temelj daljnjem stvaranju. 

Za poželjeti je, da će njegov životni moto: umjetnost nadahnuta životom i život nadahnut umjetnošću postojati i opstati cijelog njegovog života.“

Aleksandra Bilić Petričević 




Izložba će u Muzeju grada Trogira biti otvorena do 15. kolovoza 2016. godine, a može se razgledati svaki dan 09:00 - 12:00 te 18:00 - 21:00. Ulaz slobodan!




Veselimo se Vašem dolasku!



_______________________________

GORAN JELIČIĆ rođen je 1986. u Splitu. Završio je fotografski odjel Škole za primjenjenu umjetnost i dizajn u Splitu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Splitu  diplomirao je likovnu kulturu u klasi profesora Matea Perasovića. U području fotografije i dizajna ostvario je mnogobrojna priznanja na državnoj razini. Usporedno sa slikarstvom radi i kao profesor likovne kulture. Do sada je realizirao dvadeset samostalnih likovnih projekata. Autor je nekoliko radova u javnom prostoru. Bavi se slikarstvom, crtežom, grafikom, fotografijom i mozaikom. Član je HULU-a.  Živi i stvara u Muću.






Nema komentara:

Objavi komentar