petak, 10. lipnja 2016.

Promocija knjige "Motel Trogir: nije uvijek budućnost ono što dolazi" u Muzeju grada Trogira


U utorak, 14. lipnja 2016. godine s početkom u 19:00 sati u dvorištu Muzeja grada Trogira održat će se promocija knjige „Motel Trogir: nije uvijek budućnost ono što dolazi“. Publikaciju će predstaviti njeni urednici – Nataša Bodrožić i Saša Šimpraga te dr. sc. Danka Radić, predsjednica Društva za zaštitu kulturnih dobara Trogira „Radovan“.

FOTOGRAFIJA: http://moteltrogir.tumblr.com/


MOTEL TROGIR, projekt i građanska kampanja za (re)evaluaciju i zaštitu moderne arhitekture sredine 20. stoljeća, posebno usmjeren na zaštitu jadranskih motela arhitekta Ivana Vitića, ušao je u svoju četvrtu godinu djelovanja. Dosadašnja iskustva i dosezi kampanje prikupljeni su i opisani u knjizi „MOTEL TROGIR: nije uvijek budućnost ono što dolazi“. Ova dvojezična publikacija objavljena u suradnji udruge Slobodne veze iz Zagreba s izdavačkom kućom ONOMATOPEE iz Eindhovena, predstavlja tekstove niza istaknutih autora i entuzijasta okupljenih oko promišljanja modernističke arhitekture iz razdoblja socijalističke Jugoslavije i nužnosti njezine zaštite te kompleksnog pitanja definiranja novog kulturnog naslijeđa. U svega nekoliko godina djelovanja, zahvaljujući kampanji, naporima projektnog tima u suradnji s brojnim kolegama, stručnjacima, aktivistima, prijateljima, ali i nadležnim službama uspješno su trajno zaštićeni Vitićevi moteli u Trogiru i Rijeci.

Autori tekstova u publikaciji su Tvrtko Jakovina, Dafne Berc, Melita Čavlović, Lidija Butković Mićin, Tamara Bjažić Klarin, Sandra Uskoković, Zrinka Paladino, Nataša Bodrožić i Saša Šimpraga, uz kraće osvrte Maroja Mrduljaša, Silve Kalčić, Idisa Turata, Rubena Arevshatyana, Levana Asabašvilija i Ekaterine Shapiro-Obermair. Dizajn publikacije potpisuje Rafaela Dražić, a suizdavači su Slobodne veze - udruga za suvremene umjetničke prakse, Zagreb i ONOMATOPEE, Eindhoven. Motel Trogir tim čine Nataša Bodrožić, Lidija Butković Mićin, Diana Magdić i Saša Šimpraga.

Izdavanje knjige podržalo je Ministarstvo kulture RH, Zaklada Kultura nova, Grad Zagreb- gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Europska unija kroz Program kulture istočnog partnerstva  te udruga Slobodne veze/ Motel Trogir tim. 


Ovom prilikom knjiga će se moći nabaviti po promotivnoj cijeni od 50 kuna (redovna cijena je 150 kuna).*** Zbog nestabilnih vremenskih uvjeta postoji mogućnost da se promocija umjesto u dvorištu Muzeja održi u Galeriji Cate Dujšin Ribar. ***


Nema komentara:

Objavi komentar