četvrtak, 21. travnja 2016.

Škola u prošlosti | izložba u atriju Muzeja grada Trogira


Izložba Škola u prošlosti, nastala u suradnji Osnovne škole Petra Berislavića i Srednje škole Ivana Lucića, otvorit će se u atriju Muzeja grada Trogira u ponedjeljak, 25. travnja 2016. godine u 19:00 sati.





Na otvaranju izložbe sudjelovat će klapa Osnovne škole Petra Berislavića pod vodstvom nastavnice Ivane Milin Pućo, prigodan skeč izvest će učenici  Srednje škole Ivana Lucića - Josipa Vukić, Marija Mladar, Kristina Divković i Marino Jakus, a nastupit će i Sara Zeko na klavijaturama te Marino Jakus na saksofonu.



 ***


iz deplijana izdvajamo...

... O IZLOŽBI

    Izložba „Škola u prošlosti“ nastala je kao rezultat suradnje dviju trogirskih škola - Osnovne škole Petra Berislavića i Srednje škole Ivana Lucića.
   Potaknuti rečenicom „Nije tako bilo u naše vrime.“, koju gotovo svakodnevno slušaju od svojih ukućana, učiteljica, nastavnica i nastavnika, profesora i profesorica,... učenici su razvili ideju da istraže i izložbom prikažu „Kako je bilo u to vrime.“.
    Predmete koji će biti izloženi na izložbi prikupili su sami učenici. To su mahom predmeti njihovih djedova i baka, roditelja, susjeda, prijatelja... Uz nekoliko predmeta sa samog početka i samog kraja 20. stoljeća, najviše je onih iz 60-ih i 70-ih godina. Upravo su mehanički predmeti iz 70-ih najzanimljiviji – naime, tada je započela modernizacija školstva koja je vodila do školstva kakvog imamo danas.
    
    Cilj je ove izložbe približiti učenicima školovanje njihovih roditelja, baka i djedova,  potaknuti ih na istraživanje kroz koje će razviti interes za razvoj škole kroz povijest te na taj način obogatiti slobodno vrijeme i izvannastavne aktivnosti učenika.

 Jelena Coce, OŠ Petra Berislavića
Nikolina Vukman, SŠ Ivana Lucića




...O ŠKOLI U PROŠLOSTI


    Da ste kojim slučajem pohađali školu prije stotinjak godina, i da niste bili baš dobar učenik, vaš bi imenik krasile ocijene slab (2) ili rđav (1). Da ste pak pohađali školu 1900. godine – jedinica bi vam bila najbolja ocjena, a petica najgora. Da ste rođeni 30-ih i pohađali školu 40-ih dobivali biste ocjene od 5 do 10!
    Kada biste ušli u učionicu iz prošlosti u njoj bi vas osim školske ploče i klupe čekale i pločice za pisanje, računaljke ili abakusi, a vaš bi školski pribor tada činila školska torba, pernica, gumica za brisanje, pero, pločica od škriljevca sa mokrom spužvicom, suhom krpicom i olovkom...
    Da ste živjeli ranije, pohađali biste ili javnu žensku ili javnu mušku školu, možda biste bili plemić, a možda građanin pa bi ovisno o tome pohađali školu za jedne ili druge...  Da ste se rodili prije 11 stoljeća možda i ne biste išli u školu, ili biste pohađali samostansku ili katedralnu školu. Da ste primjerice živjeli u Trogiru 1827. godine i išli u školu, bili biste jedan od 79 učenika koji to čini, od ukupno njih 349 koji bi to trebali!
    Kada biste se vratili u školu iz prošlosti i zastali u 19. stoljeću školski predmeti bili bi vam Krasopis, Risanje, Ručni rad, Mjerstveno oblikoslovlje, Prirodopis, Poljodjelstvo, ... a od onih koje učimo i danas tu su „Naukovni jezik“, „Drugi jezik“, Vjeronauk, Povijest i Zemljopis.  U  Trogiru je tada postojao i Kolegij sv. Lazara u kojem se učilo Govorništvo, Pjesništvo, Dalmatinska povijest, .... 
    No, učenici ste u 21. stoljeću, zato imate mogućnost uzeti svoje tablete, laptope, pametne telefone, ... spojiti se na internet, otići na adresu https://issuu.com/muzejgradatrogira i saznati još više zanimljivosti o školi u prošlosti i školama u Trogiru u prošlosti unutar e-izdanja „Jesenski škafetini Muzeja grada Trogira, broj 1“ kojemu je tema, kao i ovoj izložbi - upravo škola u prošlosti.

Maja Maljković, Muzej grada Trogira




Izložba će biti otvorena do 30. travnja 2016. godine.

 
Veselimo se vašem dolasku!









Nema komentara:

Objavi komentar