srijeda, 2. rujna 2015.

Rujan u Muzeju grada Trogira




Red arheologije, red umjetnosti, red arhitekture i red etnografije... pa nekoliko redaka o putovanju kroz vrijeme i pokoji o vremenu školskih i domaćih redova, pardon - radova nekad... 

Dobrodošli u rujan u Muzeju grada Trogira!
:)


 ________________________________________________________________________



• RED ARHEOLOGIJE •



Sigurno vam je poznata Mujina pećina koja čuva najstarije tragove prisutnosti čovjeka i njegove aktivnosti u Dalmaciji, no jeste li znali da je u vrijeme njenog korištenja klima bila znatno hladnija od današnje, a razina mora niža tako da se kopno protezalo sve do otoka Visa?! A zvuči li vam poznato srednjovjekovno selo Baba?! Jeste li imali priliku vidjeti zračne snimke primjerice Baradića?
 
Do sada poznato ili nepoznato, viđeno ili neviđeno - postat će viđeno i poznatije dolaskom u atrij Muzeja grada Trogira na izložbu Zašto se baš ti trebaš brinuti o baštini?


  

Rubni dijelovi trogirskog Malog polja zajedno s brdima koja ih okružuju jednako kao i sami grad Trogir baštinici su dugogodišnje povijesti ovog prostora. Povijest je to koja je zapisana u ostatcima brojnih crkvica, gomila i suhozida, podzida i terasa, ograda i gajeva, starih puteva, bunara i lokvi te napuštenih zaseoka i pastirskih stanova, koji svjedoče o intenzivnom višetisućljetnom životu na ovom prostoru. Za područje današnjeg Segeta Gornjeg i Planog vezani su i početci urbanog razvoja grada Trogira, a upravo se na brdu Sv. Ilija u predantičko doba nalazilo veliko protourbano naselje najstarijih Trogirana, koje je bilo jedno od administrativnih centara plemenske zajednice koja je u predrimsko doba živjela na trogirskom području.
Prepušten zaboravu, taj je prostor danas ugrožen sve većom devastacijom u obliku suvremenih kamenoloma, divljih odlagališta građevinskog materijala i gradskog deponija koji nepovratno uništavaju prirodni i kulturni krajolik. Da bi se povijest ovog prostora koliko-toliko sačuvala od daljnjeg uništavanja potrebno je promjeniti perspektivu njegovog vrednovanja kroz održivi razvoj ostvaren ispravnom povijesnom i kulturnom interpretacijom praćenom turističkom valorizacijom.

Izložba će biti otvorena do 14. rujna 2015.
Radno vrijeme Muzeja grada Trogira za posjetitelje - od ponedjeljka do subote od 09:00 do 12:00 te od 17:00 do 20:00.



 ________________________________________________________________________


• RED UMJETNOSTI •


Lili Gluić
u atriju Muzeja grada Trogira

Slikarica koja je svoju prvu izložbu imala upravo u Muzeju grada Trogira, u rujnu će svoja nova djela predstaviti trogirskoj publici. Izložba Lili Gluić bit će otvorena u atriju Muzeja grada Trogira od 16. do 26. rujna 2015.


Kolaž ulomaka radova Lili Gluić



Svojim likovnim radovima Lili Gluić bilježi ono što naš mediteranski, dalmatinski i otočki identitet čini specifičnim, lijepim i prepoznatljivim. U tome ustraje već duži niz godina.
R. Dragojević Ćosović

Lili je do sada priredila preko 60 samostalnih izložbi i mogao bi neko primijetiti da je riječ o procesu brzog nastanka slika što moguće otežava dublje promišljanje raznih elemenata slikarstva, ostavlja dojam nedovršenosti. Međutim, pred nama je umjetnica bez hinjene strasti za radom, slikarica oka i srca, iskrena putnica koja bez predaha istražuje i promatra svijet dnevnički bilježeći svoja zapažanja, a sve se doima kao osobna interpretacija Liline intimne, žudene Itake. Od impresionizma do intime, od traganja do čistih oblikovnih struktura izbalansirana kolora,  danas već do ruba apstrakcije. Umjetnost Lili Gluić mjesto je čežnje, nostalgije, radosti i bogate krošnje sjećanja.
T. Šitin


Više o trogirskoj izložbu uskoro na muzejgradatrogira.blogspot.com




 ________________________________________________________________________


• RED ARHITEKTURE •




Prije nekoliko mjeseci izišao je Poziv građanima Trogira za prikupljanje povijesnih fotografija (iz osobnih arhiva i albuma) arhitekture i grada u razdoblju 1945. – 1990. godine. 
Stambene zgrade na Balancanama, u Naselju..., brodogradilište, zračna luka, PRIMA, autobusni kolodvor, hotel Medena, Jadran... - što se sve tijekom proteklih nekoliko mjeseci uspjelo prikupiti s ciljem ostvarenja izložbe „Moderna arhitektura Trogira“ dođite provjeriti u Galeriju Cate Dujšin Ribar od 21. do 30. rujna 2015.
 
Iz hemeroteke Muzeja grada Trogira
 ________________________________________________________________________



 • RED ETNOGRAFIJE •

Što je dokumentirala i koje je sve podatke i predmete Goranka Tomaš prikupila na terenskim istraživanjima po Gradu, Zagori i na škojima moći ćete provjeriti na izložbi „GRAD, ZAGORA I ŠKOJI – etnografija u malom“ koja će se održavati od 29. rujna do 13. listopada u atriju Muzeja grada Trogira.

Uskoro više na dobro poznatoj adresi: muzejgradatrogira.blogspot.com




 ________________________________________________________________________


• NEKOLIKO REDAKA O #TrogirTimeTravel-u •



„Tko pita po Trogiru skita“, Vidi ovo!, Novosti iz prošlosti, Ca? i Nepoznato o poznatom (Jeste li znali?) - pregršt novih tema tijekom rujna čekat će vas od ponedjeljka do petka  na blogu http://trogirtimetravel.blogspot.com  i na facebook stranici Trogir Time Travel https://www.facebook.com/trogirtimetravel


Uključiti se može svatko, OVDJE piše kako


 ________________________________________________________________________



• ŠKOLSKI REDOVI... pardon - RADOVI  :) •


Svim dragim školarcima i njihovim učiteljima, nastavnicima i profesorima želimo uspješan početak nove školske godine! Veselimo se vašim posjetima i novim zajedničkim projektima!

A u povodu početka nove školske godine, podsjetite se kako je to bilo ići u školu nekad - u našem besplatnom elektroničkom izdanju s temom škole i školstva u Trogiru: http://issuu.com/muzejgradatrogira/docs/jesenskiskafetinimgt


http://issuu.com/muzejgradatrogira/docs/jesenskiskafetinimgt





Vidimo se online i offline!
Još jednom - dobro nam došli!
:)






Nema komentara:

Objavi komentar