ponedjeljak, 27. srpnja 2015.

"Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" po drugi put u Trogiru: izlažu Josip Botteri Dini, Ana Marija Botteri Peruzović i Hrvoje Marko Peruzović




Josip Botteri Dini, Ana Marija Botteri Peruzović i Hrvoje Marko Peruzović svoje će likovne prikaze posvećene hrvatskim duhovnim velikanima  predstaviti u Trogiru na izložbi „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“.
 Izložba se otvara u atriju Muzeja grada Trogira u petak – 31. srpnja 2015. u 20:00 sati.








U organizaciji Galerije hrvatske sakralne umjetnosti "Laudato", Hrvatske dominikanske provincije i Muzeja grada Trogira, pod pokroviteljstvom Grada Trogira, u petak 31. srpnja 2015. u 20:00 sati u  atriju Muzeja grada Trogira bit će otvorena izložba "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" akademskih slikara Josipa Botterija Dinija, Ana Marije Botteri Peruzović i Hrvoja Marka Peruzovića. Ovom se izložbom nastavlja inicijativa započeta prošle godine – da se izložba posvećena hrvatskim svecima i blaženicima odvija i u rodnom gradu prvog hrvatskog blaženika Augustina Kažotića.  

U programu će uz autore sudjelovati trogirski gradonačelnik Ante Stipčić, ravnateljica trogirskog muzeja Fani Celio Cega, direktorica galerije Laudato Corde Ksenija Abramović, likovni kritičar Stanko Špoljarić, a izložbu će otvoriti provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. Ante Gavrić. U glazbenom dijelu otvorenja nastupit će Vlatko Belas uz glazbenu pratnju Vinka Buble, a kroz program će voditi predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran.

Izložba će biti otvorena do 16. kolovoza 2015.
Radno vrijeme Muzeja grada Trogira za posjetitelje je svaki dan - od ponedjeljka do nedjelje od 09:00 do 12:00 te od 18:00 do 21:00.



Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu
prof. Stanko Špoljarić, likovni kritičar


    Sveci  su  osobe  potpuno  posvećene  Bogu,  ljudi  koji  su  koračali  s nama  i  svojom  su  vjerom  ostavili  duboki  trag  u  narodu.  Mnogi  su već za života prepoznati po širenju Božje ljubavi, po žaru vjere koju su  dijelom  prenosili  na  crkvenu  zajednicu  i  na  čitav  narod.  Ljubav prema Bogu nije imala granica te je nemali broj svetaca i blaženika svoj zemaljski život završio mučeničkom smrću. I hrvatski narod imao je svoje vjerske uglednike, zagovornike na nebesima, koji su živjeli i prije nekoliko stoljeća ili u našim danima. Iskreno govoreći, tijekom stoljeća uloga, značenje i djelo nekih od svetaca i blaženika pomalo je  izblijedjelo u svijesti vjernika, kao što su neki od nedavno uzdignutih na čast oltara još relativno nepoznati. Razumljivo, nemali broj svetih, od Crkve blagoslovljenih osoba, štuje se već dulje vrijeme, i, da se malo i našalimo, i duhovnost ima svoju mjeru „popularnosti“. Životopisi svetaca nisu samo zgodna vjerska literatura (reklo bi se ona „lakšeg“ karaktera), već putokazi nama samima, sadržaji koje možemo na određen način primijeniti u vlastitom životu.

    Stoga  je  izuzetno  zanimljiva  ideja,  pokrenuta  od  galerije  Laudato Corde, da se uz manifestaciju „Dani hrvatskih svetaca i blaženika“, koju sedmu godinu zaredom organiziraju Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ i križevačke župe, održavaju izložbe hrvatskih umjetnika koji su u samostalnim istupima likovno opredmetili prikaze hrvatskih svetaca i blaženika. Izbor umjetnika nije vođen niti njihovom  vezanošću  uz  karakteristike  nekog  stila,  ili  generacijsku pripadnost,  premda  različitost  ipak  ima  jednu  zajedničku  crtu  – poštivanje klasične estetike slike u svoj širini toga pojma.

    Prošle godine izlagao je Matko Antolčić (diplomirao je na ALU u Zagrebu 2013. godine), a nositelj ovogodišnje izložbe je Josip Botteri Dini koji je na hrvatskoj likovnoj sceni (poglavito s djelima sakralne tematike) prisutan  više  od  četiri  desetljeća.  S  njim  izlažu Ana  Marija  Botteri Peruzović i Hrvoje Marko Peruzović. Svi troje umjetnici su autentičnih poetika, tako da su temi izložbe pristupili likovnom samosvojnošću. Tradicija je iskra njihovih slika,  osmišljenih osobnom rukopisnošću i doživljajnošću modernog senzibiliteta.

    Kod prikaza svetaca uvijek se postavlja pitanje koliko taj motiv pripada sakralnoj  umjetnosti.  U  strogom  tematskom  odabiru  uz  sakralnu umjetnost vežemo prizore kršćanske ikonografije, no u širini sakralnog, osobe snažne Božje prisutnosti također ulaze u taj motivski kontekst umjetnosti. Konačno, samo definiranje pripadnosti i nije važno, jer su prikazi svetaca i duhovno i emocionalno obogaćivanje vjerničkog života. U likovnom i sadržajnom odnosu interpretacije likova stupova Crkve postoje različiti načini. Od likovne korektnosti, vještine izvedbe gdje je portret sveca tek jedna od osoba koje se slikaju, do prepoznavanja i vjerničke dimenzije osobe koja se slika.
   
    Troje umjetnika sudionika ovogodišnje izložbe, to je bez sumnje uspjelo. I  to u dva smjera jer postoje sveci iz dubine povijesti čiji nam fizički lik nije poznat, i oni koji se mogu prikazati u mjeri konkretnog portreta. Ta činjenica ne definira sam stupanj slikarske realističnosti, već samo oznaku fizičke sličnosti.

   
Josip  Botteri  dinamikom  poteza  definiranog  linijama  ekspresivnog izraza  uravnotežuje  portretnost  sadržaja  i  portretnost  izgleda,  tako da u prvi plan  stavlja karakter osoba. Kada se radi o mučenicima sv. Nikoli Taveliću iz 14. stoljeća i sv. Marku Križevčaninu iz 17. stoljeća, Botteri ih prikazuje s križem u ruci, a fond u dubini slike oblikuje nizom zakrivljenih  faseta,  s  dominantnim  crvenilom,  simboličnim  znakom njihova  martirija.  Otvoreni  kolorizam  obje  slike  sugerira  i  njihov vjernički žar. Bl. Ozanu Kotorsku pokornicu iz 16. stoljeća Botteri slika u kromatskom dijalogu žutih vrijednosti redovničke odjeće i  dubine meditativnog  plavetnila  u  drugom  planu,  osobe  sabrane  i  smirene s raspelom u ruci. Biskup Zagreba i Lucere iz 13. i 14. stoljeća bl. Augustin  Kažotić  dostojanstvenog  je  izgleda  s  mitrom  i  pastoralom i također je oblikovan u dijalogu boja, crvene misne odjeće i plavog fonda, s tanahnošću crteža koji naznačuje crkveni interijer. Plavo je gotovo konstanta, sinteza mjerljivog i nemjerljivog u dubini slike, pa i kod sveca i blaženika koje su neki i poznavali.  I kod Leopolda Mandića, kapucina,  znamenitog  ispovjednika,  kod  Marije  Propetog  Isusa Petković, Ivana Merza, istaknutoga katoličkog intelektualca, slikanog kao laika u građanskom odijelu. I sluge Božjeg franjevca Ante Antića, kome sam imao čast ministrirati u vrijeme misa na latinskom jeziku. Bl. Alojzije Stepinac zasigurno je najčešće od slikara i kipara prikazan hrvatski  blaženik.  Botteri  se  koncentrirao  u  prikazu  svima  dragog kardinala na lice, oblikujući samu figuru treptavošću i puninom crteža, naglašavajući mitru i pektoral. U  svitku „Nebeski Jeruzalem“ Botteri u  dužini  horizontalne  kompozicije    u  ravnini  izokefalije  uprisutnjuje „stanovnike“ neba, s dojmom nepostojanja čvrstih granica s lijeve i desne strane. U Botterijevu impresivnom opusu sakralne tematike taj segment dijaloga sa svecima s posebnom je porukom. Pokušajmo, bar donekle, biti i kao oni.

    Hrvoje  Marko  Peruzović  u  punoj  dorađenosti  slikarske  površine  i izuzetnoj  minucioznosti  u  građenju  detalja  i  same  voluminoznosti figura, punu pozornost posvećuje portretnoj uvjerljivosti i sv. Leopolda Mandića i bl. Alojzija Stepinca, dajući čvrstoću tjelesnosti i habitu, pa čak i u ideji transparentnoj aureoli. S pomalo neobičnim dojmom, što više realističnosti, to bliži dodir s nebom.

    Ana Marija Botteri Peruzović lik Katarine Kosača Kotromanić prenosi  u  izvan vremensku i izvan prostornu eleganciju, uzdižući je do simbola vjernice,  žene.  S  druge  strane,  Ana  suptilnim  nijansiranjem  tona  i difuznošću  svjetla  podržava  ugođajnost  ljepote,  treptaj  blistavosti  u spoju intimnog i univerzalnog.




O AUTORIMA...

http://www.botteri.net/


JOSIP BOTTERI DINI rodio se 1943. u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo kod prof. Miljenka Stančića 1968. Samostalno je izlagao preko stotinu puta u zemlji i svijetu: Pariz, Milano, Frankfurt, Padova, Toronto, Los Angeles, Ljubljana, Zagreb, Mostar, Split, Dubrovnik i dr. Bavi se izradom mozaika i vitraja. Najznačajniji dio opusa je sakralnog nadahnuća: Melbourne « crkva sv. Križa», Split « crkva Sv. Dominika», Bol «samostan Dominikanaca», Pula «crkva sv. Ante», Porto d' Ascoli «crkva Krista kralja», Wulkaprodersdorf (Austria) «crkva sv. Križa», Beč «kapela apostolske nuncijature», Dubrovnik «samostan Dominikanaca»…

Djela mu se nalaze u: Zbirci Vatikanskog muzeja, Galeriji Branislav Dešković u Bolu, Galeriji umjetnina u Splitu, Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, Muzeju grada Šibenika, Zbirci zagrebačke nadbiskupije i Zbirci Biškupić.

Profesor je na Likovnoj akademiji u Splitu.



http://www.botteri.net/


ANA MARIJA BOTTERI PERUZOVIĆ rođena je 1971. u Splitu. 1993. godine diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kod prof. Đure Sedera. Studijski je boravila u Parizu, Milanu, Veneciji i Beču. Bavi se izradom mozaika i vitraja. Djela joj se nalaze u mnogim zbirkama  i  muzejima:  zbirka  „Majka“  Humac  u  BiH, nadbiskupskim ordinarijatima - Split, Maribor, Dubrovnik.  Izlagala  je  na  tridesetak  samostalnih  izložbi i sudjelovala na mnogim skupnim izložbama u zemlji i svijetu. Živi i radi u Splitu.




http://www.botteri.net/


HRVOJE MARKO PERUZOVIĆ rođen je 28. travnja 1971. godine u Zagrebu. Završio je grafički odjel Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu, a diplomirao slikarstvo 1995. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Đure Sedera. Studijski je boravio u Parizu, Milanu, Veneciji i Beču. Živi i radi u Splitu.



Katalog izložbe dostupan je OVDJE.


 Veselimo se Vašem dolasku!




Nema komentara:

Objavi komentar