utorak, 10. veljače 2015.

Potpuno neočekivan i zanimljiv pronalazak u Muzeju grada Trogira!


Nije nikakva tajna da je Muzej grada Trogira prepun tajni. Gotovo iz dana u dan tijekom sanacije drugog kata doznajemo nešto novo - ponekad očekivano, a ponekad potpuno neočekivano!

Neočekivan i sasvim slučajan pronalazak dogodio se danas. Naime, prilikom sanacije potkrovlja palače Garagnin - Fanfogna, u stropu na drugom katu otvorila se - rupa. Međutim, nije to rupa nastala tijekom sanacije (o kojoj smo pisali u prosincu), već je njeno postojanje započelo davno prije!




Rupa pronađena na jednom od rubova oslikanog stropa bila je "začepljena" drvenim "čepom"  omotanim ni manje ni više nego - novinskim listom. Iako nije u sasvim očuvanom stanju uspjeli smo istražiti o kojoj novini se radi.

Među novinskim napisima, uočili smo da je novina objavljena upravo u ovo vrijeme - vrijeme maškara i karnevala u kojem se nalazimo sada. O tomu nam svjedoči nekoliko oglasa - reklama za nekoliko maskenbala koji su se održavali prije točno 135 godina!




Dakle, u našem se stropu našao dio novine "Die Presse" objavljen u srijedu - 28. siječnja 1880. godine! Dio novine koji je sve ove godine u tajnosti čuvao stropnu rupu i oblagao čep kojim je ona začepljena zapravo je dodatak spomenutoj novini - podlistak pod naslovom Local-Anzeiger der "Presse".


Izvor:  ANNO Historische österreichische Zeitungen und Zeitschriften


Sada nam ostaje istražiti "samo" čemu je služila i zašto se tu našla rupa u stropu?!

Čim saznamo podijelit ćemo to sa vama. Do tada - ima li netko kakvu ideju ili pretpostavku? 
Rado ćemo čuti vaše "teorije", javite nam ih!








2 komentara: