četvrtak, 19. veljače 2015.

Novim vizualnim konceptom p(r)obuditi zanimanje za istraživanje itekako zanimljive povijesti i bogate kulturne baštine Trogira? Zašto ne!


Da su muzeji poput vremenskih strojeva kojima se putuje kroz vrijeme i u kojima se saznaju nekoć uobičajene i obične, a danas sasvim neuobičajene i neobične priče, bila je jedna od glavnih misli vodilja u stvaranju novog muzejskog deplijana i  ulaznica u Muzej grada Trogira.




Nova je ulaznica u Muzej grada Trogira osmišljena na način da posjetitelj ima dojam vraćanja u prošlost, odnosno putovanja kroz vrijeme. Kombinirajući stariju crno-bijelu fotografiju pročelja palače Garagnin – Fanfogna u koju je trogirski muzej smješten, s fotografijom muzejskog pročelja u boji, stvara se osjećaj prelaženja iz novog u staro – iz sadašnjosti u prošlost. U prenesenom značenju – ulaskom u Muzej grada Trogira posjetitelj započinje svoje putovanje kroz bogatu trogirsku povijest i kulturu. Krajnja je ideja da posjetitelj razgledavajući  Muzej stvori temelj za razgledavanje te dobije poticaj za detaljnije istraživanje samog grada Trogira. Kao poticaj za spomenuto detaljnije istraživanje i razgledavanje grada posjetitelju može poslužiti i sam natpis MUZEJ GRADA TROGIRA koji je nastao fotografiranjem detalja u Gradu i Muzeju te njihovim kombiniranjem u jedinstvenu vizualnu cjelinu.



Gdje su fotografirani motivi na muzejskim ulaznicama i deplijanu? 
Prošetajte Trogirom, posjetite Muzej, obratite pozornost na detalje i na taj način (ako već na prvi pogled ne znate) otkrijte sami!



Sa željom za približavanjem Muzeja i njegovih zbirki posjetiteljima i što jednostavnijim načinom povezivanja kompleksne priče o povijesnom razvoju Trogira s muzejskim eksponatima, nastao je deplijan koji svojim sadržajem nadopunjuje stalni postav Muzeja grada Trogira: omogućava lakše snalaženje pri razgledavanju postava, a ujedno pruža i osnovne informacije o kulturno – povijesnom razvoju i naslijeđu Trogira i okolice.




Osim edukativne funkcije, novi je deplijan, uz ulaznicu izvrsno sredstvo promocije ne samo Muzeja nego i grada Trogira. Osim toga, on pruža dobre temelje za daljnju nadogradnju priče o Muzeju i Trogiru koja bi se ostvarila kroz planirani, novi vodič kroz stalni postav, kojim bi  se Muzej grada Trogira približio suvremenom muzeološkom konceptu, kakav Grad muzej zasigurno zaslužuje.




______________________

U suradnji sa svim članicama stručnog tima Muzeja grada Trogira -  ravnateljicom Fani Celio Cega, višom kustosicom Dankom Radić, kustosicom Aleksandrom Bilić Petričević, dokumentaristicom Danielom Kontić Strojan i muzejskom pedagoginjom Gorankom Tomaš, tekst je napisala kustosica arheologinja Lujana Paraman, a  vizualni koncept  osmislila Maja Maljković, suradnica za promidžbu i odnose s javnošću.  Prijevod na engleski jezik Muzeju je donirala Marija Kostić, dok je za tisak zaslužan splitski Dalmacijapapir.


Nema komentara:

Objavi komentar